Skip to main content
 

Unge europeere vil til Danmark for å jobbe

  • 19. januar 2022

Unge i Italia, Spania, Portugal og Romania vil ha jobb i Danmark, viser en ny studie fra fagforeningen 3F.

– Danske arbeidsgivere bær være langt flinkere til å annonsere stillinger i disse landene i stedet for kun å fokusere på å hente arbeidskraft fra land som ligger langt utenfor EU, sier Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

I undersøkelsen spurte fagforeningen 2000 ungdommer mellom 20 og 40 år fra Italia, Spania, Portugal og Romania om de ønsket å jobbe i Danmark. 70 prosent sier ja til dette når de også blir kjent med lønns- og arbeidsvilkår på det danske arbeidsmarkedet.

– Det viser at det er et enormt potensial i å nå ut til arbeidsstyrken i disse fire landene, sier Søren Heisel, 3F.

Han viser til at arbeidsgivere gjerne vil ha senket beløpsgrensen som gir utlendinger fra land utenfor EU adgang til å jobbe i Danmark dersom de tjener mer enn 445.000 danske kroner i året.

Dansk Arbeidsgiverforening (DA) er imidlertid mer skeptisk til om de unge sør- og østeuropeerne vil valfarte til det danske arbeidsmarkedet.

– Kampen om arbeidskraft i Europa er hard. Og selv om rumenere er de mest mobile i Europa, er det fortsatt bare 20 prosent av dem som velger å bo og jobbe utenfor Romania, så å tro at 70 prosent av spanske ungdommer er klare for å komme til Danmark, harmonerer ikke – hvorfor har de ikke kommet så langt?, sier administrerende direktør Jakob Holbraad til Politiken.

Les hele saken: Unge europæere vil til Danmark for at arbejde (A4 Arbejdsliv.dk / Politiken, 19.01.22)

 
Nyhet