Arbeidsliv i Norden, 13.10.21

Danmark: Betydelig mangel på arbeidskraft på tvers av bransjer

Den danske filmbransjen ligner resten av det danske arbeidsmarkedet: arbeidsgivere sliter med å rekruttere arbeidskraften de trenger. Næringslivet ber regjeringen om mer utenlandsk arbeidskraft.

Det danske finansdepartementet forventer at 2021 vil ha den høyeste veksten på 15 år. Samtidig er rekordmange stillinger ledige, konkurransen om arbeidskraft øker og det er for tiden et betydelig press på arbeidsmarkedet.

Departementet rapporterer om betydelig mangel på arbeidskraft på tvers av bransjer. I byggebransjen har hvert annet selskap nå mangel på arbeidskraft. Finansdepartementet forventer at den akutte og historisk høye mangelen på arbeidskraft vil være midlertidig. Arbeidsstyrken vil nemlig vokse, men det vil ikke virksomhetene vente på. Dansk Erhverv ønsker ytterligere 18 500 ansatte utenfor Danmarks grenser:

– Vi er langt fra gode nok til å utnytte potensialet til utenlandsk arbeidskraft utenfor EU. På veldig kort sikt er det behov for å kunne invitere flere fra utlandet, har Brian Mikkelsen, direktør i det danske handelskammeret, uttalt.

Deler av fagbevegelsen presser også på for å åpne for mer utenlandsk arbeidskraft, men Fagbevegelsens hovedorganisasjon (FH) har kalt utenlandsk arbeidskraft som en «for lett løsning» for arbeidsgivere. I stedet bør det satses større på å få dansker utenfor arbeidsmarkedet i arbeid, mener FH.

Les hele saken: Mangel på arbejdskraft rammer bredt – også dansk film (Arbeidsliv i Norden, 13.10.21)

Relaterte nyheter


 • Hvor vi er

  Besøksadresse: Borggata 2B,
  Grønland, Oslo.
  Kart

  Fafo Østforum

  Prosjektleder og web-redaktør:
  Anne Mette Ødegård

  Prosjektmedarbeidere:
  Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

  Kontakt redaksjonen: Epost

  logo fafo 194x64

  Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
  Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
  Daglig leder: Tone Fløtten

  Copyright © 2022 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie