Skip to main content
 

Dansk Metal krever høyere dagpenger dersom arbeidsgivere får lettere tilgang på utenlandsk arbeidskraft

  • 12. januar 2022

Danmark trenger arbeidskraft og danskene diskuterer tiltak for å øke antall arbeidsinnvandrere fra tredjeland.

Skal det bli lettere for arbeidsgivere å hente ansatte utenfor EU, trengs det bedre dagpengedekning for kjernetroppene i det danske arbeidsmarkedet, mener fagforeningen Dansk Metal.

– Jeg mener helt klart at heving av dagpengesatsen de første tre månedene også bør være en del av diskusjonen, sier Metal-leder Claus Jensen til avisen Jyllands-Posten.

Forskjellen mellom å være i jobb og på dagpenger har blitt stadig større siden midten av 1990-tallet. Det skyldes at dagpengesatsen ikke har vært regulert i tråd med lønnsøkningen. Derfor er dagpengesatsen på 19.351 kroner i dag langt under halvparten av en månedslønn for mange yrkesgrupper.

Men både Venstre og Radikale Venstre nekter å koble dagpenger og spørsmålet om utenlandsk arbeidskraft. Finanstalsmann Troels Lund Poulsen sier at han ikke vil «betale blodpenger til fagbevegelsen» for å sikre danske arbeidsgivere muligheten til å hente ansatte utenfra.

Les hele saken: Dansk Metal kræver højere dagpenge for lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft (A4 Arbejdsliv.dk, 12.01.22)

 
Nyhet