Skip to main content
 

Danmark: Debatt om utenlandsk arbeidskraft

  • 02. september 2021

Danske arbeidsgiverne vil importere arbeidskraft. Dansk fagbevegelse vil først sysselsette de arbeidsledige. Det danske arbeidsdepartementet har innkalt partene til ekstraordinære forhandlinger.

Hvordan stopper vi akutt mangel på arbejdskraft?

I Danmark er det arbeidsledige som mangler arbeid og selskaper som mangler ansatte. Ved første øyekast høres dette ut som en vinn-vinn-situasjon, men det er ikke helt sånn. For noen av landets selskaper leter etter dyktig arbeidskraft, og hvis det ikke kommer snart, er meldingen at de risikerer å gå glipp av bestillinger.

For Lizette Risgaard, som er leder for Fagbevægelsens Hovedorganisation,  er det viktig å få de som mangler arbeid i Danmark ut på markedet før de henter inn utenlandsk arbeidskraft, som Dansk Arbeidsgiverforening ellers ser på som en løsning på problemet.

Klokken 11 er det innkalt til ekstraordinære trepartsforhandlinger om mangel på arbeidskraft.

Les hele saken: Hvordan stopper vi akut mangel på arbejdskraft? 'Flere af vores forslag er rimelig 'plug and play'' (dr.dk, 02.09.21)

Den danske rgjeringen innkaller til trepartsdiskusjoner om mangel på arbeidskraft

– Mange bedrifter har problemer med å rekruttere ansatte, og noen bransjer melder at det er vanskelig å fylle ledige stillinger. Derfor innkaller nå regjeringen partene i arbeidslivet og KL (kommunenes interesseorganisasjon) til diskusjoner om mangel på arbeidskraft, skriver det danske arbeidsdepartemtentet på sine nettsider.

Les hele saken: Regeringen indkalder til trepartsdrøftelser om mangel på arbejdskraft (Beskæftigelsesministeriet, 31.08.21)

Debattinnlegg: – Mangel på arbeidskraft truer velferden

– I landbruket trenger vi løsninger som her og nå øker tilgangen på arbeidskraft, og vi må også se utover landets grenser, skriver Helle reedtz-Thott, leder av arbeidsgiverforeningen GLS-A.

Les hele innlegget: Mangel på arbejdskraft truer vælferden (finans.dk, 30.08.21)

Debattinnlegg: – Vi må importere arbeidskraft

– Vi kommer ikke utenom utenlandsk arbeidskraft, skriver Mads Váczy Kragh, direktør ved Ervervshus Sjælland.

– Behovet for å triltrekke utenlandske arbeidskraft blandes ofte sammen med at det fortsatt er arbeidsledighet i Danmark. Men det er en misforståelse at ledige skal i arbeid før utlender kankomme til, for ledigheten er så lav at den relevante arbeidskraften ofte ikke er til sted. Store anleggsprosjekter har akutt mangel på håndverkere, og man ikke bruke en medarbeider som ikke har de rette håndverksmessige kvalifikasjoner.

Les hele innlegget: Vi kommer ikke uden om den utdenlandske arbejdskraft (finans.dk, 11.08.21)

 
Nyhet