Skip to main content
 

Tegn på menneskehandel i arbeidslivet

19. mai 2020

Når arbeidsgiver skaffer bolig, henter arbeidskraft til Norge, utbetaler lønn kontant, isolerer kolleger eller tar kontroll over personlige dokumenter og penger, er det all grunn til å undersøke om det foregår menneskehandel, viser rapport fra Fafo.

– Vi har alle en aksje i dette og et ansvar for å ikke handle slik at vi medvirker til menneskehandel, sier Marit Helene Hestad, spesialrådgiver i Byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune.

Fafo har på oppdrag av Oslo kommune og KS’ program for storbyforskning skrevet en rapport om menneskehandel i arbeidslivet. Rapporten viser at det er et stort engasjement og etterspørsel etter mer kunnskap. Samtidig er det noen grunnleggende utfordringer i hvilke muligheter man har til å bistå mulige ofre for menneskehandel.

Det er ikke realistisk at man kan identifisere menneskehandel ved første kontakt. Tvangen er ikke alltid synlig, det kan være mange varianter av tvang (for eksempel økonomisk og kulturell) og det kan ta lang tid før man får god nok innsikt i hva offeret har vært utsatt for.

Les hele saken: Tegn på menneskehandel i arbeidslivet (KS, 19.05.20)

 
Nyhet