Skip to main content
 

Politiet får kritikk: – Etterlyser bedre beskyttelse av arbeidsfolk

29. februar 2024

– Det er fritt frem for arbeidsgivere å utnytte sårbare arbeidstakere i Norge. Det er omtrent ikke vits i å anmelde når sakene bare blir henlagt, sier Maren Amble Stinessen i Fair Play Bygg.

I 2023 tipset Fair Play Bygg i Oslo politiet om 247 saker, og hjalp flere med å anmelde arbeidsgiver. Samtlige saker de hjalp til med å anmelde, er blitt henlagt.

Ifølge Sheraz Malik, jurist i Kirkens Bymisjon i Oslo, er fire av fem a-krimsaker han har vært med å anmelde i år, også blitt henlagt på grunn av kapasitet.

– Henleggelsene styrker useriøse arbeidsgivers oppfatning om at politiet ikke prioriterer sånne saker. Da risikerer vi at det blir flere, sier han.

I november i fjor uttrykte også Oslo Statsadvokatembeter bekymring over at det er mange henleggelser, da de gikk gjennom politidistriktene Oslo og Østs arbeid med a-krim. Rapporten viste at flere saker registreres som mindre alvorlige enn det som opprinnelig ble anmeldt, eller henlegges raskt på grunn av kapasitetsproblemer.

Kenneth Henriksen, leder av spesialavsnittet som etterforsker a-krim i Oslo-politiet mener at det kommer langt flere saker enn de kan håndtere. Han sier det ikke er nok ressurser hverken i politiet generelt, eller i hans avsnitt, til å jobbe godt nok med a-krim.

Nyhet