Skip to main content
 

Omfattende svindel i varebilbransjen er rullet opp

11. august 2024

Syv personer er dømt i en omfattende kriminalsak i varebilbransjen i Oslo-området. Gjennom en nesten ugjennomtrengelig skog av selskaper og underselskaper, har et svart nettverk av varebiltransport blitt etablert i området.

Høsten 2018 reagerte kontrollører fra a-krimsamarbeidet på en litauisk varebilsjåfør. Sjåføren hadde ikke arbeidsklær, var ikke registrert, snakket knapt engelsk, og kunne ikke redegjøre for hvor han bodde eller hvem arbeidsgiveren hans var.

Møtet med den sjåføren var starten på en lang prosess, der den siste dommen nå er falt.

Selskapene har kjørt varer for kunder som Elkjøp, Power, Lefdal og Ikea. Nettverket har etablert et system med fiktiv fakturering. Ved å sende ut fiktive fakturaer har selskapene skaffet penger til å betale sjåførene svart, og samtidig sendt krav om refusjon av merverdiavgift til Skatteetaten.

– Etterforskningen av saken har satt søkelys på arbeidslivskriminalitet i denne bransjen. Det har ført til at flere store aktører har endret praksis fra å stort sett ha utført transportoppdragene ved å engasjere enkeltpersonforetak, til i stedet å ansette egne sjåfører, forteller politiadvokat Anne Line Grøstad, som har vært aktor i alle sakene.

I slutten av mai sendte regjeringen en rekke forslag på høring som skal gjøre det vanskeligere for kriminelle å drive i varebilbransjen. Blant forslagene er å innføre løyveplikt for varebiltransport for biler mellom 2,5 og 3,5 tonn.

Nyhet