Skip to main content
 

Ny rapport: 1 av 3 lastebilsjåfører er fra Ukraina og Hviterussland

  • 24. januar 2022

– Polen og Litauen er størst på grensekryssende lastebiltransport i Europa. Vi ser at Polske og Litauiske transportselskaper leder an i sosial dumping-kappløpet. De har byttet ut sine landsmenn med ukrainske og hviterussiske sjåfører. Sjåførene for disse selskapene får svært sjelden minstelønn når de kjører oppdrag innad i Norge, sier Jim Klungnes, forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet (YTF).

YTF gjennomførte i høst sin fjerde undersøkelse blant utenlandske lastebilsjåfører på Svinesund. Nå er rapporten klar. Nesten en av tre lastebilsjåfører som kjører over grensa til Norge er fra Ukraina og Hviterussland. Dette er en dobling på to år.

Kun 10 prosent i polske biler og 6 prosent i litauiske biler får lovpålagt norsk minstelønn når de utfører oppdrag innad i Norge.

15 prosent av de hviterussiske sjåførene tjener mindre enn 1000 euro i måneden, 8 prosent av de ukrainske sjåførene svarer det samme.

– Dette kan transportselskapene gjøre helt uhindret, det er så godt som ingen kontroll av lønns- og arbeidsvilkår, eller hvor lenge sjåførene oppholder seg i Norge, konstaterer Klungnes.

– Vi er glade for signalene fra regjeringen om at de nå starter storrengjøringen av arbeidslivet i transportbransjen, sier han.

Les hele pressemeldingen: Ny rapport: 1 av 3 lastebilsjåfører er fra Ukraina og Hviterussland (YTF, 24.01.22)

 
Nyhet