Skip to main content
 

Ny anskaffelseslov: klimakrav og anskaffelsestilsyn

06. august 2024

Forberedelsene til arbeidet med ny anskaffelseslov er i gang i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), selv om høringsfristen for Anskaffelsesutvalgets delutredning nr. 2 ikke er før 31. august. Men NFD har det travelt. Det skal leveres lovproposisjon til Stortinget innen inneværende stortingsperiode er til ende. Det betyr senest i vårsesjonen 2025.

Blant utfordringene NFD møter i arbeidet er spørsmålet om hensyn til en statsråds prestisje og til en av sine egne kjepphester:

  • Statsråd Vestre lanserte dagens skjerpede klima- og miljøkrav, i form av krav om minimum 30% vekting som hovedregel, uten noe som helst forarbeider. Anskaffelsesutvalget står samlet om å avvise dette grepet.
  • Gang på gang har NFD avvist forslag fra NHO – med Konkurransetilsynet som heiagjeng, om etablering av et eget anskaffelsestilsyn etter modell fra Sverige, der Konkurrenseverket har en slik rolle. Nå har imidlertid Anskaffelsesutvalget foreslått etablering av et slik tilsyn.

Grunnlaget for forberedelsen av en ny lov om offentlige anskaffelser, er de to delutredningene fra Anskaffelsesutvalget under ledelse av professor Halvard Haukeland Fredriksen.

I Brussel grubler EU-kommisjonen på om det kan være behov for nye EU-direktiv om offentlige anskaffelser.

Nyhet