Skip to main content
 

Kværner får 11,8 millioner i kompensasjon for innreisekarantene. Syv andre bedrifter deler 306.000 kroner

16. mai 2021

Kværner får klart mest fra den nye kompensasjonen som deles ut til selskaper med ansatte i karantene. – Uheldig dersom ordningen innebærer betydelig støtte til store bedrifter, mener professor Steinar Holden.

Mandag åpnet kompensasjonsordningen for bedrifter som har tapt penger på at de hadde ansatte som måtte i innreisekarantene. Fredag hadde åtte bedrifter delt 12,1 millioner kroner for perioden november og desember. 11,8 av disse millionene er tildelt det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Kværner. Kværner ble slått sammen med Aker Solutions i november. Innreisekarantene kostet dem 20 millioner kroner i perioden de får støtte for, ifølge Kværners tall.

– Det vil være uheldig dersom ordningen innebærer betydelig støtte til store bedrifter og bedrifter som greier seg godt under pandemien, sier økonomiprofessor Steinar Holden.

Flere av de andre ordningene virker bedre begrunnet, legger han til.

– Lønnskompensasjonsordningen bidrar til å få permitterte arbeidstagere tilbake i jobb, og kompensasjonsordningen for bedrifter reduserer risikoen for konkurs for bedrifter som har kraftig omsetningsfall. Det er ikke samme grunn til å støtte bedrifter slik at de kan ta inn arbeidstagere fra utlandet, sier Holden.

– Den nye ordningen dekker ekstra kostnader bedriftene har fra statlige krav, sier Lucie Katrine Sunde-Eidem (V), statssekretær i Næringsdepartementet.

Bedrifter kan få penger uansett hvordan de har klart seg økonomisk. For å få penger i den vanlige ordningen er det et krav om minst 30 prosent fall i omsetning.

– Også foretak uten omsetningsfall vil ha opplevd store merkostnader dersom de er avhengige av utenlandsk arbeidskraft.

Les hele saken: Kværner får 11,8 millioner i ny kompensasjon. Syv andre bedrifter deler 306.000 kroner. (E24, 16.05.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet