I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Høyre-topp ut mot Ap: – Dobbelmoralsk på importsmitte
Høyres helsepolitiske talsperson, Sveinung Stensland, mener Ap må slutte å advare mot importsmitte, samtidig som representanter fra Ap, SP og SV gjennom skriftlige spørsmål til regjeringen «presser på» for unntak fra innreiserestriksjonene.
Raymond Johansen ut mot NHO: – Veldig redd for økt importsmitte
NHO bønnfaller regjeringen om å lette på kravene for arbeidsinnvandring.
Forslagene fremmes i et brev Børsen har fått tilgang til. NHO ber om en rekke lettelser i innreiserestriksjonene. Det blir byrådsleder Raymond Johansen veldig urolig av.
Rettigheter når en EØS-arbeidstaker ikke kan møte på arbeid som følge av innreiserestriksjoner
Den 8. april 2021 vedtok stortinget å endre folketrygdloven slik at departementet ved forskrift kan pålegge arbeidsgivere til å forskuttere sykepenger fra trygden når en arbeidstaker ikke kan møte på arbeid som følge av innreiserestriksjoner. Den 16. april ble forskriften som pålegger arbeidsgivere å forskuttere kompensasjonen vedtatt. LO-Advokatene redegjør for hva endringene i folketrygdloven innebærer.
Regler for utenlandske arbeidstakere og oppholdstillatelse til sesongarbeidere
På grunn av situasjonen med koronaviruset er det kommet en rekke endringer for både arbeidstakere og arbeidsgivere. Departementet har laget en oversikt over over endringene, inklinformasjon om hva som gjeleder for utenlandske arbeidstakere.
Viderefører testunntak for grensekryssenende yrkessjåfører. Skal se på andre tiltak for å redusere smitterisiko
– Norge har et av de strengeste systemene for innreise og testing i Europa. For å opprettholde vareberedskapen har det vært gitt unntak for testing ved grensen for yrkessjåfører. Det viderefører vi etter råd fra Helsedirektoratet. Samtidig vil vi sammen med næringen se på andre tiltak for å redusere risiko for smittespredning, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto
Utanlandske arbeidarar som ikkje kjem seg på jobb i Norga på grunn av innreiserestriksjonar får kompensasjon. – Fellesforbundet forventar lynrask behandling av søknadene, seier Jørn Eggum. – Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.
Kompensasjonsordningen for EØS-arbeidstakere er vedtatt. Fellesforbundet forventer lynrask behandling av søknadene
Folketrygdloven endres. Arbeidsgiver er pliktig til å forskuttere sykepenger for ansatte som ikke kan møte på arbeid på grunn av grensestenging.
– Fellesforbundet er glade for dette vedtaket, selv om det tok altfor lang tid før en ordning kom på plass, sier Line Eldring, avdelingsleder for Samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet.
Jordbærkrangel på Stortinget: – Helt sjokkert over Bollestad
De koronastengte grensene gjør at norske bønder mangler arbeidskraft. Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget. NAV bør dra ut på skolene og rekruttere jordbærplukkere til i sommer, mener Ap. Men de får nei av landbruksminister Olaug Bollestad og regjeringen.
Arbeidstilsynet vil bidra til at landbruket unngår koronasmitte
Utenlandske gjestearbeidere kommer nå til landet for å jobbe med grønnsaker, frukt og bær i landbruket. – Vi opplever at de fleste arbeidsgiverne ønsker å gjøre ting riktig, men at enkelte har utfordringer med å sette seg inn i regelverk som endres til dels ofte, sier Arbeidstilsynets direktør Trude Vollheim. For å bidra til å begrense smitte, skal Arbeidstilsynet informere norske bønder om gjeldende regelverk og føre tilsyn med blant annet smittevern og innkvartering.
Økende optimisme i industrien, men tilgang på arbeidskraft begrenser produksjonen
Flere industriledere for virksomheter innenfor investeringsvarer har i Konjunkturbarometeret meldt om at produksjonen i 1. kvartal er blitt begrenset av mangel på kompetent arbeidskraft fra utlandet som følge av at strenge smittevernrestriksjoner på innreise til Norge i 1. kvartal.
Arbeidstakere med bosted utenfor Norge kan få kompensert tapt arbeidsinntekt fra 29. januar
– Dette gjelder typisk de som bor i Sverige og jobber i Norge, men omfatter også andre EØS-borgere som av ulike årsaker ikke har kunnet reise inn i landet på grunn av innstramningene som trådte i kraft 29. januar. Disse arbeidstakerne har vært i en vanskelig situasjon og kan nå få kompensasjon for tapt arbeidsinntekt, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Smittevernregler og Arbeidstilsynets tilsyn i landbruksnæringen
Grøntnæringen står foran en krevende sesong med mange regler og anbefalinger å forholde seg til. Regelverket for HMS, innkvartering, lønn og arbeidstid gjelder som før. I tillegg må næringen også forholde seg til strenge smittevernregler for innreise, karantene og isolasjon.