Skip to main content
 

Høyre krever krafttak mot lønnstyveri

15. april 2024

Høyre har levert åtte konkrete forslag i en pakke mot lønnstyveri. Forslagene vil – hvis de blir vedtatt – innebære både mer forebygging, avdekking og dokumentasjon på området. Arbeiderpartiet mener Høyre glemmer det viktigste virkemiddelet.

Den beste forebyggingen mot lønnstyveri er ansatte som kjenner sine rettigheter. De utgjør førstelinjeforsvaret i kampen mot a-krim, mener Aleksander Stokkebø og Høyre.

Satsing på Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA) og å prioritere forebyggende kampanjer på arbeidstakernes eget morsmål, slik som Arbeidstilsynets «Know Your Rights», er blant tiltakene Høyre ser for seg.

Høyre peker også på HMS-kort, krav om skriftlig arbeidskontrakt fra første arbeidsdag, samt en digital løsning for arbeidskontrakter.

Arbeiderpartiets Per Vidar Kjølmoen synes det er bra at Høyre er opptatt av et godt og velorganisert arbeidsliv og at Høyre har et engasjement for dette. Han savner imidlertid forslag som kan styrke organisasjonsgraden.

– Er man organisert har man folk i ryggen hvis noe skjer. Jo flere som er organisert, jo vanskeligere blir det for de kriminelle i norsk arbeidsliv, sier Kjølmoen.

Nyhet