Skip to main content
 

Debatt: – Lønnstyveri må bekjempes

21. juni 2024

I et debattinnlegg skriver Lejla Maloku Valsgaard, jurist i Caritas Norge, at Caritas applauderer opposisjonens innsats for å styrke rettighetene til de som rammes av lønnstyveri.

Høyre har nylig sikret stortingsflertall for to tiltak med formål om å bekjempe lønnstyveri og å styrke ofrenes juridiske hjelp.

Lønnstyveri er en alvorlig form for arbeidslivskriminalitet, som særlig rammer sårbare utenlandske arbeidstakere uten økonomisk sikkerhetsnett og tilgang til viktige velferdsordninger. Ofte er lønnsdrivelsesprosesser tungrodde og krevende for ofrene.

Derfor er Caritas positive til forslaget om at staten skal overta innkrevingen av åpenbare lønnskrav.

– Staten som kreditor vil utvilsom utjevne maktbalansen mellom utsatte arbeidstakere og kriminelle arbeidsgivere, skriver Valsgaard.

I 2023 håndterte Caritas Norge rettshjelpsteam 1 284 juridiske hevendelser, og avdkket 165 alvorlige tilfeller av arbeidsutnyttelse der lønnstyveri var en gjenganger.

I sine innspill til Stortinget, har Caritas understreket viktigheten av flere av tiltakene Høyre har fremmet. Blant annet kravet om arbeidskontrakt fra første dag, som ikke har fått flertallets stemmer.

Caritas ser også behovet for en digital løsning for registrering av arbeidskontrakter og arbeidstid, da manglende dokumentasjon er en stor utfordring i sakre om lønnstyveri.

Nyhet