Skip to main content
 

Debatt: – Få lønnstyveri inn i den nye rettshjelpsordningen!

22. mai 2024

– I løpet av 2023 registrerte Jussbuss 271 saker om lønn, overtidsbetaling, feriepenger og lønnstrekk. I disse sakene erfarer vi at det ofte er snakk om utlendinger med kort botid i Norge som er ansatt som sesongarbeidere, eller i visse utsatte bransjer. Disse arbeidstakerne har ofte begrensede språkkunnskaper og lite kjennskap til norske regler om arbeidslivet. Dermed er de spesielt sårbare for misbruk fra useriøse aktører, skriver Amund Hestnes Paulsen, saksbehandler, rettshjelpsorganisasjonen Jussbuss.

Utdrag fra innlegget:

Lønnstyveri er per i dag ikke dekket av rettshjelpsordningen. Dette betyr at man ikke får dekket advokathjelp fra det offentlige uansett inntekt dersom man skal inndrive lønnen man har krav på.

Lønnstyveri er alvorlig både for individet som utsettes for det, og for samfunnet mer generelt. For hver enkelt arbeidstaker er lønnstyveri enormt tyngende, og vanskelig å navigere. På samfunnsplan gir lønnstyveri en urettferdig konkurransefordel til useriøse arbeidsgivere.

Jussbuss mener det er avgjørende at departementet tar inn lønnstyveri som et prioritert område i den nye rettshjelpsordningen.

Nyhet