Skip to main content
 

Endringer i forslaget om norske lønns- og arbeidsvilkår på skip

06. mars 2024

Regjeringen vil ha bedre vilkår for de som jobber på sjøen. Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth foreslår to viktige endringer i lovforslaget som har vært på høring, og inviterer organisasjonene til møte.

I dag stiller Norge få krav til lønns- og arbeidsvilkår om bord på utenlandske skip i norske farvann og på norsk sokkel. For ansatte på utenlandske skip gjelder i hovedsak flaggstatens regler med hensyn til lønns- og arbeidsvilkår. 

Den første endringen som planlegges er å foreslå en utvidelse av allmenngjøringslovens virkeområde til å omfatte innenriks skipsfart, i hovedsak kystfart og cruise som i det vesentlige skjer mellom norske havner.

Den andre endringen er å pålegge rettighetshavere som har tillatelse til å utøve virksomhet i norsk farvann eller på norsk sokkel en plikt til å sørge for at ansatte på skip som yter maritime tjenester til virksomheten har norske lønnsvilkår.

– Dette er et veldig viktig lovforslag for regjeringen, norske sjøfolk skal ikke utkonkurreres på hjemmebane av arbeidsfolk med langt dårligere lønn sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth har invitert alle organisasjonene på mandag 11. mars, der de vil få en orientering om det nye forslaget, og muligheten til å gi sine tilbakemeldinger.

Nyhet