Skip to main content
 

Lager nytt regelverk før nyttår for å sikre norsk lønn til sjøfolk

12. mars 2024

I løpet av 2024 regner fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth å få vedtatt norsk lønn i norske farvann og på sokkelen. I går ble lovforslagets hovedgrep og tidslinje presentet for partene i arbeidslivet.

– Vi har ventet på dette i 16 år, sier forbundsleder i Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande.

Allerede i 2008 satte Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og LO saken på dagsorden. De engasjerte Fafo til å utarbeide en rapport om det nasjonale handlingsrommet for regulering av lønns- og arbeidsvilkår. Senere har Holmefjordutvalget kommet med sin innstilling, som tok skipsfarten enda nærmere norsk lønn i norske farvann. I mai 2022 kom så daværende fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran med lovforslaget om det samme.

Rett etter påske sendes forslaget om norsk lønn i norske farvann ut på høring. Det vil bli en kort høring, på seks uker. Målet er å få saken vedtatt i Stortinget i løpet av 2024.

Det er to hovedgrep som nå tas. I stedet for en egen lov om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel, gjennomføres kravet

  1. elevant sektorlovgivning for maritime tjenester offshore, og
  2. ved endringer i allmenngjøringsloven for innenriks skipsfart

Det siste betyr at eksempelvis Sjømannsforbundet vil kunne begjære allmenngjøring av tariffavtaler.

Forbundsleder i Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande, husker godt dagen daværende fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran inviterte til lanseringen av lovforslaget om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann.

Han mener lovnadene til dagens fiskeri- og havminister har enda større betydning.

Nyhet