Skip to main content
 

Bønder fortviler over usikkerhet rundt innhøsting: – Risikerer vår egen psykiske helse

06. april 2021

Heller ikke i år vet norske bønder om de klarer å høste det de nå i vår sår og planter. Mange risikerer å miste store beløp, og sin egen psykiske helse.  Grønnsaksbonde Karl Emil Rosnæs og kona Berit i Rygge planlegger for full produksjon, men med stor usikkerhet for innhøstingen.

Det er et samarbeid mellom NAV og landbruket, men det finnes ikke nok norsk arbeidskraft som kan erstatte de utenlandske.

– NAV klarer ikke å skaffe nok folk. Man må ha riktig kunnskap for å jobbe i landbruket, sier Thor Johannes Rogneby, lederen for Grøntutvalget i Norges Bondelag. 

Ekteparet i Rygge vil helst ha de erfarne og arbeidsomme arbeidstakerne fra Vietnam. I år er usikkerheten enda større enn i fjor. For nå har såkalte tredjeland, som Ukraina og Vietnam signalisert at de som reiser til land med smitte, ikke får innreisetillatelse når de kommer hjem igjen.

– Vi gjør jo investeringer for flere millioner da, som vi skal ha tilbake når vi selger avlingen. Slik er det en stor økonomisk risiko, men også en risiko for vår egen psykiske helse, sier bonde Karl Emil Rosnæs.

Norges Bondelag og andre jordbruksorganisasjoner arrangerer nå ukentlige webinarer for at bøndene skal kunne snakke om hvordan de har det.

– Og så blir vi oppfordret til å ta en ekstra telefon til en kollega, sier Berit Ullestad.

Les hele saken: Bøndene Karl Emil og Berit fortviler: – Risikerer vår egen psykiske helse (TV2, 06.04.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet