Koronasituasjonen

koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Lofotkommuner har landets høyeste arbeidsledighet. Lar østeuropeere få jobbene

Moskenes i Lofoten har rekordhøye 13,5 prosent arbeidsledighet. Likevel importeres det arbeidskraft hit i skreisesongen. I disse dager ankommer opptil 4000 sesongarbeidere fra Litauen, Polen, Romania og andre land i Øst-Europa for å bidra i skreisesongen.

Klassekampen, 12.01.21

Høie forsvarer karanteneunntak for EØS-arbeidere

Helseminister Bent Høie (H) tar ingen selvkritikk for at arbeidstagere fra utlandet ble fritatt for karanteneplikt sist sommer, på sterk oppfordring fra Norsk Industri.

VG, 11.01.21

Listhaug etterspør tall på ankomne arbeidsinnvandrere og importsmitte siden julaften

Sylvi Listhaug (FrP) har sendt skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie (H) der hun ber ham redegjøre for hvor mange arbeidsinnvandrere som har ankommet siden julaften, og hvor stor del av smittetrykket som kan knyttes til importsmitte.

Stortinget, 11.01.21

Byggeplass stenges – åtte litauiske tømrere jobber i karantene

Åtte utenlandske arbeidere jobber alene på leilighetsbygget Auneparken i Oppdal.  – Vi har gitt beskjed til alle andre fagområder at de ikke slipper inn i leilighetsbygget som nå er karantenearbeidsplass for arbeiderne fra Marion bygg, sier adm.dir for Marion Eiendom, Stein Terje Tretli.

OPP, 11.01.21

Aure-ordføreren: – Importsmitten er en farlig fiende

– En av hovedutfordringene i Norge er importsmitte. Vi har behov for arbeidsinnvandring og vi har behov for vareleveranser, men da må vi ruste oss opp med testkapasitet og karantenemuligheter der de reisende ankommer Norge, skriver Hanne-Berit Brekken, Ap-ordfører i Aure.

Tidens Krav, 11.01.21

Frp krever karantenehotell for utenlandske arbeidere

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier smittetallene i Norge er så høye at Frp krever at alle utenlandske arbeidere må på karantenehotell.

VG, 10.01.21

Køkaos på Svinesund fordi arbeidsinnvandrere ikke hadde forhåndsregistrert seg elektronisk

Det har vært lange køer på Svinesund de siste dagene. Politiet mener årsaken er mange arbeidsinnvandrere som skal tilbake fra juleferie.

NRK Oslo og Viken, 09.01.21

Debatt: – Feilinformasjon om karantene for fremmedarbeidere

– Det er fra ulikt hold kommet uriktige opplysninger om hvordan fremmedarbeidere er håndtert i Norge med hensyn til smitte. Det er synd fordi det skaper unødvendig frykt og sinne hos folk, skriver Guro Angell Gimse og Mari Holm Lønseth, stortingsrepresentanter fra Høyre.

Adresseavisen, 09.01.21

Regjeringen innførte koronatestplikt ved innreise, men ingen har ansvar for å følge opp

Denne uken kom tusenvis av utenlandske arbeidere tilbake til Norge. De er pliktet til å teste seg, men det er frivillig å gjøre det på flyplassen. Og ingen har ansvaret for å følge opp dem som ikke tester seg på flyplassen.

TV2, 09.01.21

Debatt: Åpne grenser for importsmitte – tillitsbrudd på dugnadsånden

– Alle må passe seg for smitte. Regjeringen lot arbeidsgiverne passe mindre på. Det betaler vi alle prisen for nå. Vi kan ikke finne oss i at regjeringens åpne grenser for importsmitte står åpen, mens vi skal gå mot et portforbud! skriver Else-May Norderhus, stortingsrepresentant for Ap.

Driva, 08.01.21

Presiserer at utenlandske arbeidere ikke kan være i karantene sammen

Vestvågøy kommune reagerer på at det ser ut til å herske en misforståelse om at arbeidsinnvandrere som kommer til landet i samme bil, kan gå i karantene som kohorter. – Det er ikke tilfellet. En slik opplysning kan føre til store misforståelser, problemer og i verste fall smittespredning, påpeker Sigve Olsen, Vestvågøy kommunes beredskapskoordinator.

Lofotposten, 08.01.21

Informasjonsfilmer om korona på polsk og spansk

Caritas Norge driver et informasjons- og ressurssenter for arbeidsinnvandrere i Oslo. Senteret har hatt over 30.000 henvendelser siden det ble åpnet i 2011. Spanjoler, rumenere og polakker topper listen av brukere. Caritas Norge har fått med statsminister Erna Solberg til å lage en film med nøkkelinformasjon om korona. Caritas har laget versjoner på norsk, polsk og spansk. Filmene er tekstet på flere språk og delt på Facebook.

IMDi, 03.12.20