koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Godstransport-protest mot proppen ved Svinesund


Norsk Svenska Handelskamren i Göteborg og Oslo, Sveriges Åkeriföretag og Norges Lastebileier-Forbund har i fellesskap skrevet et brev til statsminister Erna Solberg der de oppfordrer til umiddelbare tiltak for å lette køtilstandene ved grensen.

Norges lastebileier-forbund, 25.08.21

To av tre jordbærprodusenter på Nes i Ringsaker varsler at de slutter


Norske jordbærbønder får ikke tak i folk til å plukke for seg. I to år på rad har koronarestriksjonene stoppet de utenlandske sesongarbeiderne fra å komme inn i landet, og dermed har store deler av avlingene gått tapt.

– Det blir nok slik at vi gir oss, sier jordbærbonde Rune Hagelund.

NRK Innlandet, 18.08.21

Koronakommisjonen skal granske bruken av karantenehotell


Regjeringens håndtering av importsmitten ved bruk av reiserestriksjoner og karantenehotell blir ett av flere hovedspor for den nye Koronakommisjonen. Jusseksperter er fortsatt rykende uenig om ordningen har vært lovlig.

NRK, 18.08.21

Krever at arbeidstakere er fullvaksinert – Arbeidstilsynet sier det ikke er lov


17 ansatte på Grovfjord Mekaniske Verksted ble smittet med korona. Nær alle ansatte ved verkstedet er vaksinerte, men det er også en rekke utenlandske underleverandører som jobber ved skipsverftet. Nå krever daglig leder at disse arbeiderne er fullvaksinert før de kommer på jobb. Det er ikke lov, sier Arbeidstilsynet.

NRK Troms og Finnmark, 17.08.21

Endringer i innreiserestriksjoner, karantenekrav og krav om karantenehotell for flere land og områder – fra 16. august


Det gjøres endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav for flere regioner i Norden, flere land i Europa, samt enkelte tredjeland. Bakgrunnen er en oppdatert faglig vurdering fra FHI av smittenivået og å redusere faren for importsmitte.

Regjeringen, 13.08.21

Over 100 universitetssøknader om innreise er godkjent


Sjøfartsdirektoratet har godkjent 101 og avslått 64 av søknadene, mens tre av søknadene har status som ubehandlet.

1. august åpnet regjeringen for at utenlandske studenter kunne komme inn i landet, men for doktorgradsstudenter som er ansatte og som mottar lønn fra et universitet eller en institusjon, er det fortsatt stengte grenser.

Khrono, 12.08.21

Unntak fra forbud mot normal ukehvil i kjøretøyet er opphevet


Smittesituasjonen har gitt yrkessjåfører mulighet til å ta normal ukehvil i kjøretøyet. Det er det stopp på nå. EFTA Surveilance Authority (ESA) ga Statens vegvesen avslag på søknaden om å forlenge unntaket for kjøre- og hviletid. Unntaket gjaldt fram til 15. juli 2021.

tungt.no, 10.08.21

Doktorgradsstudenter kommer ikke inn i landet: – En stor belastning


Fire av Norges største universiteter mener regjeringas innreisenekt for doktorgradsstudenter er ulogisk og rammer norsk forskning. Nå ber de regjeringa snu.

NRK Troms og Finnmark, 09.08.21

Endringer i innreiserestriksjoner, karantenekrav og krav om karantenehotell for flere land og områder – fra 9. august


Det gjøres endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav for flere regioner i Norden, flere land i Europa, samt enkelte tredjeland. Bakgrunnen er en oppdatert faglig vurdering fra FHI av smittenivået og å redusere faren for importsmitte.

Regjeringen, 06.08.21

Drastisk færre norske turbusser i løpet av 2020


I 2020 var det 1345 registrerte turbusser i Norge. Det er nedgang på 555 busser – eller 29 prosent – sammenlignet med året før. Bransjen tror de fleste av disse bussene fortsatt er i norsk eie, men er blitt avregistrerte for å spare avgifter og forsikring.

E24, 02.08.21

Britisk sjåførmangel etter koronaknekk og EU-sorti


Britisk bransjeorganisasjon anslår at landet mangler 100 000 godssjåfører. Koronakrisa anslås å ha svekket oppkjøringer til lastebil-sertifikat med 30 000 personer, mens landets utmelding av EU og dets åpne arbeidsmarked anslås å forklare mye av den øvrige sjåfør-mangel.

Tungt.no, 02.08.21

Nye grenseregler fra 2. august


Regjeringen har besluttet at det gjøres endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav for flere regioner i Norden, flere land i Europa, samt enkelte tredjeland. Fremdeles frarådes reiser utenfor EØS/Schengen og Storbritannia.

Regjeringen.no, 30.07.21

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie