Koronasituasjonen

koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Nortura med nye tiltak: Koronatester alle vikarer fra utlandet

Nortura har behov for innleid arbeidskraft i forbindelse med småfesesongen, og i den forbindelse blir det innført strenge smitteverntiltak og testing av vikarer fra andre land.

Nortura, 17.08.20

Mange dropper koronatest på flyplassen

I forrige uke åpnet teststasjoner for covid-19 på fire flyplasser i Norge. Dette er et tilbud til reisende som kommer hjem fra utenlandsreise og utenlandske arbeidere og turister. Det er frivillig for disse å teste seg. På Oslo lufthavn tester hver tolvte utenlandspassasjer seg. – Vi forventet at det tallet skulle være høyere, sier fagdirektør i Helsedirektoratet, Svein Lie.

NRK Oslo og Viken, 17.08.20

Norske Skog og Kværner koronatester utenlandske arbeidere

Ved Kværner Verdal blir innleide arbeidere fra Polen, testet to ganger den første uka de kommer på jobb – det ble de også da landet var grønt. Ved Norske Skog Skogn gjør de også samme øvelse. Der testes all utenlandsk arbeidskaft.

NT24, 13.08.20

Avhengig av utlendingene: Lite øysamfunn kan miste 80 prosent arbeidskraft

Hvert år kommer det tusenvis av utenlandske arbeidere til Norge. Og de siste ukene har koronasmitten herjet blant folk som kommer fra utlandet. Det har derfor ligget nervøsitet i lufta for flere kommuner avhengige av utenlandsk arbeidskraft. Værøy kommune i Lofoten er en av disse.

NRK Nordland, 13.08.20

Sjømat Norge: Ansatte i sjømatnæringa må prioriteres i koronatestingen

Sjømatnæringa opplever nå at både utenlandske og norske ansatte kommer tilbake fra ferie og opphold i utlandet. Dette er en utfordring som må løses gjennom karantene, testing og tilpasning av produksjonen. Sjømat Norge mener det er viktig at kommunene sikrer at ansatte i sjømatnæringa gis prioritet i koronatestingen.

Sjømat Norge, 13.08.20

Utenlandsk arbeidskraft i norsk åkre – hvordan kontrollere at karantene- og smittervernregler følges?

Koronasmitten øker i Norge, og stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen (A) har følgende spørsmål: Hva gjør landbruksministeren for å kontrollere at karantene- og smittevernregler følges for å hindre at smitte sprer seg som følge av utenlandske arbeidere flys inn for å jobbe i bær- og grønnsaksåkrer? Les hele spørsmålet, samt svaret fra landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad (KrF). 

Stortinget, 13.08.20

Veileder fra NHO: Et arbeidsliv uten arbeidslivskriminalitet

Skurkene i arbeidslivet utnytter koronakrisa, og NHO har oppdatert sin veileder som gir råd til bedrifter og skal motvirke a-krim. – Faren for arbeidslivskriminalitet, useriøsitet og svindel øker under korona-krisen. Vi jobber på andre måter under krisen – det gjør oss ekstra utsatt, sier Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO.

NHO Service og Handel, 12.08.20

Danmark: Ingen vet om utenlandske arbeidere blir koronatestet

Siden 2. juli har mer enn 2900 utenlandske arbeidere krysset grensen for å jobbe i Danmark. Det er frivillig om de vil bli testet for koronavirus. Samtidig som antallet korona-smittede mennesker øker i Danmark, strømmer tusenvis av utenlandske arbeidere hit.

A4 Arbejdsliv.dk / Fagbladet 3F, 10.08.20

Debatt: For dyre jordbær, for lav lønn. Gode norske sesongarbeidere vokser ikke på trær

– I det siste har det kommet fram flere historier fra ansatte i norsk landbruk i mediene. Det har vært gladhistorier om norsk ungdom som endelig har fått fulltids sommerjobb og andre historier om utenlandsarbeidere som mener de utnyttes og underbetales. Utgangspunktet for saken er det samme, skriver Mari Henrikke Vandsemb.

Dagsavisen, 10.08.20

Kværner opnar koronatelt for å teste polske arbeidarar

Hjørnesteinsbedrifta Kværner på Stord tek ingen sjansar når 200 polske arbeidarar i dag kjem frå Polen for å jobbe på verftet. For å få polakkane raskt ut i arbeid, blir det no sett opp eit eige koronatelt der mellom 200 og 400 personar kan hurtigtestas kvar veke.

NRK Vestland, 09.08.20

På MS «Roald Amundsen» jobbet ansatte fra røde land samtidig som de var i karantene

Hurtigruten har fått sterk kritikk for å la utenlandske ansatte jobbe om bord på MS «Roald Amundsen» samtidig som de var i karantene.  Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, begrunnet det i internasjonale regler. Norges Rederiforbund sier at ingen av de andre passasjerskipsrederiene i forbundet lar ansatte ha karantene på skipet.

NRK Troms og Finnmark, 09.08.20

Leder: Om vi ikke bruker hodet må myndighetene stenge ned deler av landet på nytt

– I Norge har vi etter hvert en stor og innfløkt covid-forskrift. I tillegg gir Folkehelseinstituttet råd, og av og til er det ikke full harmoni her. Noen ser faktisk helt bort fra rådene, som Hurtigruten som satte filippinske ansatte rett i jobb på sine skip og kalte det karantene. Dette skulle vise seg å bli en dyrkjøpt erfaring for Hurtigruten, ikke helt ulikt det som skjedde på norske sykehus da de i sommer satte svenske vikarer rett i jobb. Det er lov å bruke hodet! skriver VG på lederplass.

VG, 08.08.20