Skip to main content
 

Sykefravær oppsigelsesgrunn i Wizz Air. Pilotforbundet mener det avdekker sviktende sikkerhet

18. april 2021

Få dager inn i koronapandemien besluttet det ungarske selskapet å kutte antall piloter kraftig. Ifølge et lekket lydopptak av et nettmøte med basesjefer i Wizz Air ble sykefravær og manglende vilje til å jobbe på fridager trukket fram som gode grunner til å sette de såkalte råtne eplene på kuttlista.

Norsk fagforening mener lydopptaket avdekker sviktende sikkerhet. Europeisk fagforening beskylder Wizz Air for diktatorisk lederskap.

Avslører Wizz Air. Lekket opptak: – Råtne epler, ut!

Leder for i Pilotforbundet i Parat, Oddbjørn Holsether, mener lekket lydfil avdekker sviktende sikkerhet i Wizz Air.

– Jeg reagerer meget sterkt på at sykefravær skal være en grunn til å få sparken. I flybransjen er sykefravær ikke bare en rettighet, det er også en lovpålagt plikt du har til å si fra dersom du ikke er i stand til å fly trygt, sier Holsether til Børsen.

– Sånn kan vi ikke ha det i et sikkerhetskritisk yrke. Det går bare ikke an. Vi kan ikke akseptere import av slike holdninger og metoder til Norge, understreker han.

Les hele saken: Avslører Wizz Air. Lekket opptak: – Råtne epler, ut! (Dagbladet / Børsen, 08.04.21)

Wiz Air beskyldes for diktatorisk lederskap av europeisk fagforeningsleder

– Wizz Air har utnyttet coronapandemien til å kvitte seg med ansatte basert på om deres ledere ikke likte dem. Hundrevis av ansatte er blitt spyttet ut av Wizz Air fordi de ikke passer inn i den såkalte kulturen i selskapet.

Det mener Eoin Coates, leder av avdelingen for luftfart i den europeiske føderasjonen for transportarbeidere (ETF)

– Om du tror du har noen rettigheter, passer du ikke inn i den diktatoriske kulturen, sier Eoin Coates.

Videre sier Coates at den europeiske føderasjonen for transportarbeidere har vært i kontakt med flere av dem som er blitt sparket fra Wizz Air.

–  De forteller likelydende historier, nemlig at dersom du alltid gjør som du får beskjed om, aldri er syk og alltid jobber hardere og lengre dager enn du blir bedt om, så er alt bra. Men dersom du har en mening og sier hva du mener, eller dersom du tror du har noen rettigheter, vil du umiddelbart bli bedt om å holde kjeft, for da passer du ikke inn i den diktatoriske kulturen, sier han.

Les hele saken: Wizz Air-lekkasjen: – Diktatorisk (Dagbladet / Børsen, 18.04.21)

Se også saken: Wizz Air tapte rettssak i Romania mot tidligere ansatte: Ville kvitte seg med «råtne epler», ifølge lydopptak (FriFagbevegelse, 15.04.21)

 
Nyhet