(FriFagbevegelse, 24.03.20)

Permitterte ut på åkeren? – Ja takk, men på visse betingelser

Permitterte ut på åkeren?  – Ja takk, men på visse betingelser

Sesongarbeidskraften i landbruket har primært vært basert på utenlandske arbeidere. Situasjonen med koronaviruset, økte grensekontroller, stengte flyplasser og havner, samt strenge karanteneregler i mange land, gjør at det nå er krevende å benytte seg av utenlandsk arbeidskraft. Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) vil at permitterte skal redde våronna. Ja, svarer partene i arbeidslivet, men krever at man sikre seriøsitet og anstendig lønn.

–  At ledige kommer seg i jobb eller at permitterte i en periode kan jobbe i en annen sektor der man tidligere har brukt utenlandsk arbeidskraft, kan ikke bare være nødvendig. Det kan fort være ønskelig, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Han trekker likevel fram to elementer som må være til stede:

– For det første må man sikre seriøsitet og en anstendig lønn. For det andre må man huske at permitterte i utgangspunktet skal tilbake og utføre viktig arbeid der de er permittert fra.

peggy hessen folsvik LO 2– Det er kjempefint hvis folk vil trå til og være til nytte i stedet for å være permitterte. Det vi er opptatt av, er arbeidsvilkårene. Landbruket har allmenngjort tariffavtale. Det er viktig å ha både lønns- og arbeidsforhold på stell, sier første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik.

Les hele saken: Landbruksministeren vil sende permitterte arbeidere ut på åkeren for å hjelpe bøndene. Se hva Jørn Eggum syns om forslaget (FriFagbevegelse, 24.03.20)

Relaterte temaer

Relaterte nyheter

(Klassekampen, 24.03.20)
NRK Dagsrevyen 21, 26.03.20

Forrige/neste