Skip to main content
 

Koronakrisen: Nå kan Norge miste mange gode hjelpere – for godt

  • 19. mars 2020

Siden 2004 har arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa bidratt sterkt til å holde Norge i gang. Hva skjer når både de og deres arbeidskraft nå settes i «karantene»? Og vil arbeidsinnvandrerne rammes hardest økonomisk? – Situasjonen nå er helt spesiell. Mange arbeidsinnvandrere mister over natta jobben. Og de som pendler mellom Norge og hjemlandet, blir enten satt i karantene med en gang de ankommer eller må returnere, forteller Fafo-forsker Anne Mette Ødegård. Hun leder Fafo Østforum som har fulgt arbeidsinnvandring i Norge tett helt siden 2004.

Fafos Alf Tore Bergsli har laget en sak for forskning.no. Utdrag fra hans intervju med Anne Mette Ødegård:

Øst-utvidelsen førte til en voldsom vekst i antallet personer som ankom Vest-Europa med tilbud om å jobbe. Flere har sagt at det egentlig er arbeidsinnvandrerne som har bygget landet vårt de siste årene, særlig på grunn av deres sterke bidrag innen bygg og anlegg.

Allerede nå ser det ut som at en rekke bransjer – landet rundt – får store problemer med driften ved at koronakrisen bremser arbeidsinnvandrernes bidrag til det norske samfunnet.

Norges tap av arbeidskraft er likevel bare den ene siden av problemet. Mange av arbeidsinnvandrerne opplever på sin side brått inntektstap og stor usikkerhet for egne muligheter i Norge.

Les hele saken: Nå kan Norge miste mange gode hjelpere – for godt (Fafo / forskning.no, 19.03.20)

illustrasjon tjenester privat vask oppussingmigrant euillustrasjon passkontrollgartneribygg og anlegg polsk arbeider

 
Nyhet

Mer om tema