Skip to main content
 

Lofotrådet med innspill til fiskeriministeren om sesongarbeidere

01. februar 2021

– Vinterfiske er ett av våre viktigste sesongfiskerier. Sesongen er kort og behovet for arbeidskraft er stort, skriver Lofotrådet i et brev til fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen der de foreslår at utenlandske sesongarbeidere til fiskeindustrien må klassifiseres som samfunnskritisk personell og dermed kunne få unntak for gjeldende innreiseforbud.

Lofotrådet deltok nylig på et møte der fiskeriministeren orienterte om situasjonen for fremmedarbeidere i fiskeindustrien etter at det ble innført innreiseforbud til Norge.

Med virkning fra midnatt 29. januar vil kun utlendinger som er bosatt i Norge få anledning til å reise inn i landet. Regjeringen melder at de vil ta en ny vurdering av situasjonen om to uker. Det vil kun gjøres unntak fra regelverket for noen grupper. Eksempelvis vil samfunnskritisk personell kunne få unntak fra de nye innreisereglene.Statsråden gjort det imidlertid veldig klart at utenlandske sesongarbeidere til fiskeindustrien ikke vil komme inn under denne kategorien og få unntak.

Ved møteslutt ba statsråden om at det ble sendt inn skriftlige redegjørelser og presiseringer av de konkrete problemstillingene samt forslag til løsninger.

I brevet til ministeren skisserer Lofotrådet altså at fiskerindustrien må klassifiseres som samfunnskritisk bransje. Blant de andre foreslagene i brevet fra Lofotrådet

  • Tidsvinduet for gyldigheten av negativ test-attest må justeres tilbake til opprinnelig krav på 72 timer.
  • Andre mulige løsninger kan være at grensen f.eks. på Bjørnefjell åpnes to ganger i løpet av de neste to ukene. Dette for å ta inn arbeidsfolk til fiskerinæringen.
  • En annen mulighet man kan se for seg, er å legge til rette for at Widerøe kan hente arbeidstakere fra f.eks. fra Litauen og/eller Polen og fly dem direkte til Lofoten.

Les hele innlegget: Lofotrådet møtte statsråden om sesongarbeidere (Kyst og Fjord, 01.02.21)

Se også innlegg fra Siv Mossleth (Sp), stortingsrepresentant fra Nordland og Elisabeth Mikalsen, ordfører på Røst og nestleder i Lofotrådet: Regjeringa må finne løsninger for Lofotfisket  (Fiskeribladet, 06.02.21)


Relaterte temaer

 
Nyhet