Skip to main content
 

Leder: – Jordbær til 100 kroner kurven? Ja takk

01. mars 2021

– Frukt- bær- og grøntproduksjonen i fjor var langt under normalen. De EØS-borgere og tredjelandsborgere som normalt kommer til Norge for å høste inn den frukt og grønt vi spiser, ble forsinket, fordyret eller forhindret fra å komme på grunn av koronapandemien. De krisetiltak og vyer myndighetene og næringen kom fram til fjor, har ikke løst det grunnleggende problemet: Lønna i åkeren er for lav for nordmenn, skriver Nationen på lederplass.

Utdrag fra lederen:

Statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet, sendte nylig en sterk henstilling til landbruket om å dekke sesongens arbeidskraftbehov gjennom primært norske ledige, eller arbeidskraft fra EØS-området.

Det er en henvendelse norsk industri aldri har fått. Her er det akseptert at utenlandsk arbeidskraft ikke kan erstattes i køen på NAV, men tvert imot må fortsette å komme til landet – med den smitte det medfører.

Regjeringen foreslår en midlertidig ordning der staten subsidierer innenlandsk arbeidskraft inn i næringen, gjennom å la arbeidsledige beholde deler av dagpengene selv om de jobber i landbruket.

Dette er å behandle symptomet, ikke problemet.

Les hele lederen: Jordbær til 100 kroner kurven? Ja takk (Nationen, 01.03.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet