Arbeidsliv i Norden, 15.04.20

Europeisk fagbevegelse splittet i synet på EUs minstelønnsforslag

– Det er med beklagelse at vi må informere EU-kommisjonen om at European Trade Union Confederation (EFS) svar på høringen om europeiske minstelønner ikke er representative for oss. Det skriver ti fagorganisasjoner i Danmark, Island, Norge og Sverige i et brev som avslører en historisk splittelse i europeisk fagbevegelse

Brevet er adressert til Europakommisjonens president Ursula von der Leyen, visepresident Valdis Dombrovskis og ansvarlig kommisjonær Nicolas Schmit. Avsendere er danske FH, ASI, BSRB og BHM fra Island, den norske LO, Unio og YS og LO, TCO og Saco fra Sverige.

De ti forklarer at de havnet i et mindretall da medlemsorganisasjoner stemte over hvordan EFS ville svare på kommisjonens spørsmål om mulig innføring av regler om minstelønner i Europa. Derfor føler de seg nå tvunget til å gjøre sine synspunkter kjent direkte til kommisjonen:

Juridisk bindende EU-regler om lønn og kollektive forhandlinger vil ha enorme negative effekter på de nordiske landenes arbeidsmarkedsmodeller. Derfor håper de at kommisjonen avstår fra å legge frem ethvert forslag om bindende regler om minstelønn på EU-nivå.

Les hele saken: Brev till EU visar på spricka i Europafacket (Arbeidsliv i Norden, 15.04.20)


Relaterte tema

Relaterte nyheter


 • Hvor vi er

  Besøksadresse: Borggata 2B,
  Grønland, Oslo.
  Kart

  Fafo Østforum

  Prosjektleder og web-redaktør:
  Anne Mette Ødegård

  Prosjektmedarbeidere:
  Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

  Kontakt redaksjonen: Epost

  logo fafo 194x64

  Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
  Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
  Daglig leder: Tone Fløtten

  Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie