(FriFagbevegelse, 26.12.19)

Ifølge arbeidslivsforskere og samfunnsvitere FriFagbevegelse har snakket med er det seks punkter som viser hvordan arbeidslivet forandret seg i tiåret fra 2010-2020.

(bygg.no / NTB, 23.12.19)

Finansdepartementet bekrefter overfor Klassekampen at praktiseringen av pendlerregelverket lenge har vært feil. Det ble stilt strengere krav til reisehyppighet for å oppnå pendlerfradrag når en person pendlet fra arbeid i Norge til hjem i andre EØS-land enn når man pendlet den andre veien, det vil si fra arbeid i andre EØS-land til hjem i Norge. Feilen blir nå rettet opp etter at EUs kontrollorgan påpekte feil. SV krever opprydning og at pendlerne får tilbake feil innbetalt skatt.

(Nettavisen, 22.12.19)

– NAV-saken er kalddusjen vi trengte for å se at vi er et lydrike under EU. Høyesterett er, eller var, Norges øverste domstol. Dette endret seg totalt da Norge undertegnet EØS-avtalen. Der gis EUs lover forrang foran norske lover på de fleste områder, skriver Elin Ørjasæter.

(bygg.no, 22.12.19)

– Gjennom flere år er det ført en kamp mot arbeidslivskriminaliteten her i landet, men på vei til 2020 ser det ut som om kampen definitivt må fortsette med uforminsket styrke også inn i det nye tiåret, skriver sjefredaktør Arve Brekkhus.

(VG, 21.12.19)

Utenlandske arbeidere er blitt lokket til Norge med gratis flybilletter og gode lønninger. Men 35 innleide arbeidere fikk ikk lønn av Fagarbeideren AS. VG skriver på lederplass: – Et problem er at mange av disse sakene ikke etterforskes. Og om de blir det, behandles de ofte kun som sosial dumping, mens det i realiteten kan være snakk om menneskehandel.

(Fafo Østforum, 20.12.19)

EUs mobilitetspakke består av tre «delpakker» lansert i perioden fra 2017 til 2019, trolig med full virkning i alle EU-land i løpet av 2021. I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum kan du lese om de nye reguleringene av transportsektoren i EU og EØS, inkl. norske særkrav og handlingsrom, tidslinje og lenker til releavnte dokumenter.

(Anlegg&Transport, 20.12.19)

Har ikke oppdrag til alle sine 160 sjåfører etter at flere store norske kunder har sagt opp sine avtaler med selskapet grunnet påviste brudd på lover og regler.

(FriFagbevegelse, 19.12.19)

Leder i Fair Play Bygg Oslo, Lars Mamen, har jobbet siden september med å avsløre og varsle om forholdene i firmaet Fagarbeideren. De 35 ansatte, som kommer fra Afghanistan, Polen, Bulgaria og Norge, har ikke fått lønn siden oktober.  – Vi mener de har vært utsatt for menneskehandel her i Norge, sier Sondre K. Høysæter, leder i Hope for Justice.

(FriFagbevegelse, 19.12.19)

I likhet med fylkestinget i Trøndelag, var Telemark fylkeskommune bekymret for domfellelser fra ESA hvis de valgte å gå videre med krav i anbud. Men de valgte å stille spesifikke krav i anbudene, og etter snart fem år med Telemarksmodellen har ESA fortsatt ikke latt høre fra seg.

(Arbeidstilsynet, 19.12.19)

Det er ulovlig å kjøpe fra renholdsfirma som ikke er godkjent. Men bare 4 av 10 av de som kjøper renhold til hjemmet sitt vet at det finnes et offentlig renholdsregister på arbeidstilsynet.no hvor de enkelt kan sjekke at de kjøper renhold lovlig.

Total items found: 82

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie