Flere vogntog tatt for ulovlig kabotasje

(NRK, 29.12.18)

I romjulen ble to biler tatt for ulovlig kabotasje på Sandmoen i Trøndelag. Føreren av et  litauiske vogntog stoppet ikke for kontroll, men ble innhentet, bøtelagt og anmeldt. 

To norske byer er blant de ti dyreste i verden for utenlandske arbeidere

(NA24, 26.12.18)

Statistikkbyrået ECA International har utarbeidet liste over de dyreste byene i verdenå leve i for utenlandske arbeidere. I 2018-kåringen er Oslo og Stavanger blant topp ti. Undersøkelsen sammenligner priser på typiske forbruksvarer og -tjenester i over 450 byer over hele verden.  Levekostnader som bosted, bilkjøp, skoleavgifter og verktøy er imidlertid ikke med i prisstatistikken.

LO kan si nei til EØS-avtalen – Jonas skylder på Erna

(Dagbladet, 25.12.18)

- Arbeiderpartiet og Høyre er enige om EØS-avtalen, men vi uenige om oppfølgingsansvaret som avtalen gir Norge. Denne regjeringen vil ha mer midlertidighet i arbeidslivet og utnytter ikke handlingsrommet som avtalen gir. Det bidrar til å legitimere motstanden mot EØS-avtalen, sier Jonas Gahr Støre (Ap).

Polsk firma drev sosial dumping

(NRK Østlandssendingen, 23.12.18)

Økokrim har gitt en bot på 400.000 kroner til et polsk entreprenørfirma som ikke betalte overtid til ansatte på et byggeprosjekt på Jessheim høsten 2014, skriver Romerikes Blad.

Statnett: – Stadig vanskeligere å avdekke akrim

(bygg.no, 20.12.18)

Statnett avdekket grove brudd på lønns- og arbeidsbetingelsene hos en underleverandør til ABB på et av Statnetts prosjekter. ABB har påtatt seg ansvaret for å rydde opp i forholdene og har anmeldt forholdene til politiet.

Bystyret i Kristiansand vedtok egen a-krimmodell

(Kristiansand kommune, 21.12.18)

Bystyret i Kristiansand vedtok i november en egen a-krimmodell for å sikre at kommunen kun bruker seriøse leverandører. Kommunen jobber allerede mot arbeidslivskriminalitet, blant annet gjennom forebygging i Tett på-prosjektet.

Svart renhold kan gi deg 50.000 kroner i bot

(FriFagbevegelse, 21.12.18)

Nå skal det svi mer å bruke ulovlig arbeidskraft, blant annet for svart renhold hjemme. Oslo-politiet vil arbeidslivskriminaliteten til livs og øker bøtene. Flere politidistrikt vurderer å komme etter.

Meninger: – Når uenighet blir tolket som angrep

(ModerneTransport, 20.12.18)

"Innfrir ikke krav til lønns- og arbeidsforhold". "Ulovlig kabotasje". Det har vært mange kritiske oppslag om det lativske transportselskapet Kreiss fra norsk transportbransje og medier. I denne kommentarer forsvares det omdiskuterte Kreiss av sin kommersielle direktør, Pavel Solovjov.

Flere industribastioner sier nei til EØS-avtalen

(FriFagbevegelse, 20.12.18)

 – Miljøene som er ute i felten er i forkant, og ser hva kameratene fra Øst-Europa utsettes for. ESAs innblanding i norske allmenngjøringsvedtak, og den økte faren for sosial dumping dette forårsaker, er et klart brudd på de forutsetninger som både Fellesforbundets landsmøte og LO-kongressen har lagt til grunn for fortsatt støtte til EØS-avtalen, sier Steffen Høiland, leder i Fellesforbundet avdeling 57.

Veileder til bilbransjen: Hvordan velge seriøse underleverandører

(NBF, 20.12.18)

Norges Bilbransjeforbund (NBF) og Fellesforbundet har i samarbeid utarbeidet en enkel veileder som skal gjøre det enklere å velge seriøse underleverandører. Veilederen finner du her

Total items found: 59