Nedenfor er alle saker som tidligere har vært publisert på Start-siden.
I denne rapporten om lærvilkår i norsk arbeidsliv, retter forskerne blikket mot trekk i arbeidsmarkedet som kan peke mot økt polarisering mellom grupper arbeidstakere. De undersøker også om lærevilkårene i bygg- og anleggsbransjen har endret seg som følge av de siste tiårenes arbeidsinnvandring til næringen.
Les mer om rapporten Lærevilkår i norsk arbeidsliv. Utjevning eller mot nye kompetansegap?
Last ned nettutgave
Formålet med prosjektet er å kartlegge eksisterende kunnskap og identifisere kunnskapshull når det gjelder rusmiddelbruk blant østeuropeiske arbeidsinnvandrere og konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassene.
Bakgrunnen for debatten om velferdsturisme og trygdeeksport er de betydelige forskjellene i velferdsordninger og gjennomsnittlig levestandard innenfor EU/EØS-området. I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum gis en innføring i begrepene og EØS-retningslinjene, samt en oppsummering av debattene i henholdsvis Norge, Tyskland og England.
Hvem er migrantene som kommer fra Romania og bor på gata? Er tiggerne fattige, eller er det et skalkeskjul for kriminalitet? På dette seminaret lanseres rapporten "When poverty meets affluence. Migrants from Romania on the streets of the Scandinavian capitals". Påmelding innen 15. juni. Seminaret strømmes. Se direktesendingen på Fafo-tv
I løpet av de siste 11 årene har vi opplevd en arbeidsinnvandring uten sidestykke til Norge. I disse årene har Fafo Østforum fulgt utviklingen gjennom en daglig oppdatert nyhetstjeneste på nett og ved å arrangere seminarer. Nettsidene til Fafo Østforum lanseres nå i ny drakt. Fafo Østforum finansieres ved hjelp av 24 deltakerorganisasjoner. Blant disse er organisasjoner i arbeidslivet, bedrifter og offentlige myndigheter. Meld deg på vårt nyhetsbrev
Vi er glade for å kunne ønske Parat velkommen som ny deltaker i Fafo Østforum. Parat er en arbeidstakerorganisasjon i YS.
Hvilke strategier og metoder har arbeidstilsynene i Danmark, Norge og Sverige i forbindelse med tilsyn med utenlandske arbeidstakere innenfor godstransport og i byggebransjen?
Omfanget av innleid arbeidskraft i verfts- og petroleumsindustrien er til tider svært stort. Denne rapporten viser at det kan være uklart hvem som har HMS-ansvaret for innleide arbeidstakere. Og mye tyder på at utenlandske innleide arbeidstakere er mer utsatt for skade enn andre. Rapporten er laget i samarbeid mellom Fafo-forskerne Mona Bråten og Rolf K. Andersen og NTNU-forskere.
Se også: Innleide arbeidstakere har større helserisiko (Fri Fagbevegelse, 13.02.15)
Både arbeidstakere og arbeidsgivere i transportnæringen er bekymret fordi tilgangen på utenlandsk arbeidskraft skaper press på lønns- og arbeidsvilkår. Mobiliteten gjør at tiltak som virker i andre bransjer, ikke vil ha samme effekt innenfor transport. Denne rapporten om forholdene i gods og turbil fra Fafo og TØI presenteres i dag. Forskere på prosjektet er Ragnhild Steen Jensen, Mona Bråten, Bård Jordfald, Merethe Dotterud Leiren, Tor-Olav Nævestad, Kåre H. Skollerud, Henrik Sternberg og Tommy Tranvik. (Fafo Østforum, 12.02.15)
Vi er glade for å kunne ønske Arbeidsgiverforeningen Spekter velkommen som ny deltaker i Fafo Østforum.
Treparts bransjeprogramgruppen for transport arrangerer konferanse om arbeidsforholdene i gods- og turbilbransjen med fokus på arbeidsmiljø, sikkerhet og oppfølging av kabotasjerapporten. På konferansen den 12. februar lanseres en rapport fra Fafo og Transportøkonomisk Institutt. Rapporten omhandler arbeidsforholdene i gods og turbil i 2014, og studien omfatter norske og utenlandske sjåfører. Rapporten presenteres av Merethe Dotterud Leiren og Kåre Skollerud, TØI og Ragnhild Steen Jensen, Fafo (bildet). Konferanseprogram
Rapporten publiseres elektronisk på Fafos hjemmesider samme dag som seminaret: www.fafo.no
Vi er glade for å kunne ønske Virke, KS og Norsk Tjenestemannslag velkommen som nye deltakere i Fafo Østforum. Som tidligere annonsert, har også NHO, Fagforbundet og Yrkestrafikkforbundet blitt deltakere i 2015.