Skip to main content
 

Analyse: – Utenlandske arbeidere har betalt den høyeste prisen

  • 15. desember 2022

Salen delte seg i to da Stortinget diskuterte strengere regler for bemanningsbransjen. Venstresida tok utgangspunkt i arbeidsfolks interesser. Høyresida snakket næringslivets sak. Arbeidstakerne betaler prisen for fleksibiliteten. Og det er de utenlandske arbeiderne som betaler den aller høyeste prisen, skriver Torgny Hasås.

Stortinget har nå vedtatt kraftige innstramminger for bemanningsbransjen. Tidligere var det lov å leie inn folk, hvis bedriften hadde et midlertidig behov for arbeidskraft. Nå blir dette forbudt.

For byggebransjen i Oslo-området blir det helt forbudt å bruke bemanningsbyråer.

Under stortingsdebatten mandag kveld var det et sylskarpt skille i stortingssalen. Høyre, FrP og Venstre poengterte næringslivets behov for fleksibilitet.

Representantene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt fortalte om en annen virkelighet. Arbeiderpartiets Torbjørn Vereide svarte høyresida: «Men sannheten er at store deler av den fleksibiliteten som er i dag, går ut over de enkelte arbeidstakerne».

Historiene fra for eksempel fiskeindustrien er mange og stygge, og den utenlandske arbeidskrafta er nesten utelukkende skaffet til veie ved hjelp av bemanningsbyråer.

Dette bildet ble bekreftet av utvalget som har vurdert integreringspolitikk for arbeidsinnvandrere.

Tidligere denne uka la de fram sin utredning. De skriver at «Ansettelse i bemanningsforetak som leier ut arbeidskraft til andre virksomheter, har blitt en vanlig tilknytning til arbeidslivet for mange arbeidsinnvandrere.»

Les hele saken: Utenlandske arbeidere har betalt den høyeste prisen (FriFagbevegelse, 15.12.22)

 

 
Nyhet