Skip to main content
 

Undersøkelse viser at forbudet mot innleie av bygningsarbeidere virker

19. oktober 2023

En ny rapport fra fagforeninger i Oslo viser at det har blitt slutt på innleie i byggebransjen. Annerledes er det i Bergen.

Oslo

Bygningsarbeiderforeningene i Oslo har utarbeidet en rapport om innleiesitasjonen i byggebransjen. Innleie ble innført fra og med 1. juli i år, så det har ikke vart så lenge.

– På grunn av forbudet har det ikke forekommet innleie, men vi har registrert ulike former for omgåelse, sier leder i Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo, Joachim Espe.

Foreningene har vært på til sammen 39 byggeplasser, og har funnet i hovedsak tre måter å omgå forbudet på:

  • bedrifter som har omregistrert seg til produksjonsbedrift.
  • gråsone mellom hva som er entreprise, og hva som er innleie.
  • midlertidige ansettelser.

Bergen

I Bergen er det ikke innført noe forbud, men reglene i resten av Norge har blitt strammet inn.

Fra 1. juli er den eneste lovlige måten å leie inn på er fra bedrifter med tariffavtaler, etter avtale med de tillitsvalgte.

Unionen fagforening i Bergen gjennomførte en tilsvarende undersøkelse i august som den bygningsarbeiderne i Oslo har gjennomført.

– Vi undersøkte 54 byggeplasser med til sammen 71 bedrifter. På 35 av disse plassene var det innleie i til sammen 48 bedrifter. Bare 2 av disse 48 bedriftene kunne vise fram en skriftlig avtale med de tillitsvalgte slik loven krever, forteller Jorge Dahl leder i Unionen fagforening.

Nyhet