Skip to main content
 

Ukrainske kvinner utsatt på det polske arbeidsmarkedet

07. januar 2024

Polen har nå 2 millioner arbeidsinnvandrere fra Ukraina. Ifølge en undersøkelse gjort på oppdrag for organisasjonen International Rescue Committee (IRC), oppgir mer enn halvparten av ukrainere i Polen at de har blitt spurt om å jobbe for mindre enn minstelønn. Særlig kvinner er utsatt, ifølge det uavhengige forskningsbyrået IBS.

Liuba Kelavets jobber som renholder ved supermarkedet Carrefour. Hun og sju andre ukrainske kvinner mangler lønn for flere uker og måneder, og har nå gått sammen inn i en fagforening.

Det er ikke Carrefour, men et bemanningsbyrå kalt ARCleaning som skylder de ukrainske kvinnene penger.

Da arbeiderne klagde til Carrefour, svarte selskapet med å si opp kontrakten med firmaet. Da slo firmaet seg konkurs, og flere hundre arbeidere har fra 13 000 til 42 000 norske kroner utestående.

Nå har et annet byrå, Impel, tatt dem inn, og Kelavets er spent på om lønna vil komme fra dem.

Renholderne jobber 12 til 16 timer i døgnet, seks dager i uka for polsk minstelønn. De har utbetalt omtrent 49 kroner i måneden. Dette klager de ikke over:
– Vi vil ikke at Polen skal betale for oss, vi skal jammen arbeide for pengene selv, sier Sivil Alieva (44).

Mariana Zubko (35), er utdannet psykolog og flyktet fra Kyiv da bombene falt. Hun forteller at det at flyktninger gjerne aksepterer kontrakter som ikke gir dem noe beskyttelse, er noe av problemet.

Hun jobber for Unions help refugees (UHR), som drives først og fremst av ukrainere selv, etter hjelp fra stiftelsen Cozz, en organisasjon med mål om å styrke og organisere fagforeninger i Sentral- og Øst-Europa.

UHR holder kurs for ukrainere, bistår dem i kontakt med fagforeninger, og yter noe juridisk bistand. Organisasjonen bekrefter Carrefour-renholdernes historier, og jobber for å hjelpe dem.

Nyhet