Skip to main content
 

Polsk forsker: – Arbeidsmigranter har dårlig forhandlingsmakt i Polen. Krigen har gjort det enklere å utnytte ukrainere

25. desember 2023

For få uker siden besøkte Stortingets utenrikskomité Polen for å observere landets suksess i sysselsetting av ukrainske flyktninger.
Sju av ti ukrainske flyktninger i Polen jobber, skrøt en imponert Senterparti-topp Ola Borten Moe til Dagens Næringsliv. FriFagbevegelse reiste til Polen for å dokumentere kårene for ukrainske arbeidere som flyktet fra krigen.

Polen er det landet innenfor OECD med høyest arbeidsinnvandring i rene tall, og overstiger også USA det siste tiåret.

– Arbeidsmigranter har dårlig forhandlingsmakt i Polen. Krigen har gjort det enklere å utnytte ukrainere, særlig kvinner, og det ser vi. For å si det rett ut, Polen bryr seg ikke. Vi får ny regjering snart, etter ti år med et svært høyreorientert styre. Men ingen ting tyder på at arbeidernes rettigheter kommer til å bli mye bedre, sier Piotr Lewandoski ved det uavhengige forskningsbyrået IBS i utkanten av Warszawa.

Han støtter oppfatningen fra utenrikskomiteens besøk: Ukrainere sysselsettes i Polen i høy grad.

Fra å ha rundt 1,5 millioner ukrainske arbeidsinnvandrere, er antallet nå rundt 2 millioner.

De som allerede var her, er relativt godt integrert i det polske arbeidsmarkedet. Den store tilleggsflommen av kvinner og barn som har kommet, er langt mer utsatt. De har svake nettverk og mangler språket. De aksepterer ofte prosjektbaserte kontrakter.

– En undersøkelse vi gjorde, viser at 60 prosent nedgraderer statusen sin. Kontoransatte aksepterer å vaske eller drive husarbeid. De kan ikke språket, og aner ikke hvor lenge de skal være. Det som skjer med ukrainerne er det samme som med indere, nepalesere og sørasiater i Polen. De aksepterer at nettoinntekten blir høyere, fordi de trenger penger nå. Så oppdager de virkeligheten når de blir syke eller uhell skjer, sier Lewandoski.

 

 

 

Nyhet