Skip to main content
 

Reaksjoner på Statsbudsjettet 2024

06. oktober 2023
  • Skuffende at det ikke er budsjettert med øremerkede midler til arbeidet mot sosial dumping i transportbransjen
  • Ønsket høyere bevilgning til Arbeidstilsynets arbeid mot a-krim
  • Budsjettforslaget svekker konkurransekraften til norske sjøfolk og norsk skipsfart.

Ovennevnte er eksempler på reaksjoner på regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024. Les utdrag av sakene nedenfor.

Yrkestrafikkforbundet: – Det gis øremerkede midler til a-krimsarbeid i Innlandet med fokus på bygg-, restaurant- og landbruksbransjen, men seriøsitet i transportbransjen er ikke nevnt i forslaget til statsbudsjett til 2024. Vi frykter en ytterligere forverring av lønns- og arbeidsvilkårene i denne sektoren, uttaler forbundsleder i YTF, Jim Klungnes. (Yrkestrafikkforbundet, 06.10.23)

Norsk Arbeidsmandsforbund: Når det gjelder arbeidslivskriminalitet, er det i statsbudsjettet satt av fem millioner kroner til å styrke Arbeidstilsynet. Leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen skulle gjerne sett at det hadde blitt bevilget mer.

Kystrederiene: Svekket konkurranseevne for norsk skipsfart. – Videreføringen av den midlertidige arbeidsgiveravgiften er særdeles konkurransevridende sett mot utenlandske rederier og reduserer blant annet grønn omstillingsevne i norsk maritim næring. Videre favoriserer Regjeringen utenlandske aktører ved å innføre en dobbeltbeskatning på CO2-utslipp gjennom både EU’s ETS kvoteavgift og en særnorsk CO2-avgift, uttaler adm.dir i Kystrederiene, Tor Arne Borge i en pressemelding. (Skipsrevyen, 06.10.23)

Sjøfolk mener regjeringen trosser tidligere løfter. I en felles uttalelse fra Maritimt Hus understreker Norsk Sjøoffiserforbund, Norsk Sjømannsforbund og Det Norske Maskinistforbundet at manglende justering av taket i tilskuddsordningen svekker konkurransekraften til norske sjøfolk, noe som strider mot forpliktelsene i Hurdalsplattformen. (FriFagbevegelse, 06.10.23)

Tilskuddsordningen er blant annet ment for å gjøre norske sjøfolk konkurransedyktige i møte med billigere utenlandske sjøfolk. Det er en økende bekymring blant sjøfolkene for at regjeringen ikke leverer på tidligere løfter og forventninger, spesielt når det gjelder å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår på kysten og sokkelen.

Norges Rederiforbund: Svekkelse av maritim kompetanse Norges Rederiforbund: Svekkelse av maritim kompetanse
Konkurransekraften til den norske maritime kompetansen sikres gjennom en konkurransedyktig nettolønnsordning. Regjeringen foreslår også i år å holde taket i ordningen uendret. Manglende lønnsjustering av taket svekker dessverre konkurransekraften til norske sjøfolk og strider dermed også mot løftene i Hurdalsplattformen.

– Det er skuffende at regjeringen heller ikke i år finner rom i budsjettet til å styrke konkurransekraften til norsk maritim kompetanse, sier sier Harald Solberg, adm.dir i Norges Rederiforbund. (rederi.no, 06.10.23)

 

 

Reaksjoner på Statsbudsjettet 2024

06. oktober 2023
Nyhet