Studien er utført av forsker Lars Østby og seniorrådgiver Vebjørn Aalandslid, begge i Statistisk sentralbyrå.
Innvandrere og flyktninger som har bodd over 15 år i Sverige og Finland har høyere sysselsetting enn alle med kortere botid.
– I Danmark og Norge er det helt motsatt: Der kommer stadig flere i arbeid de første åtte-ti årene, sier Østby til Utrop.
Han peker på innvandrernes landbakgrunn som en viktig forklaring på forskjellene i sysselsetting. Her er Norge i en særstilling, mener han:
– Etter EU-utvidelsen østover i 2004, har det kommet atskillig flere til oss fra Polen og andre land i Øst-Europa enn til de andre nordiske landene.
Nettopp arbeidsinnvandringen er ifølge Østby én grunn til at sysselsettingen de første årene blant innvandrerne er så høy.
– Blant polakker i Norge som har bodd her inntil fire år, er tre firedeler sysselsatte, som gjennomsnittet ellers i Norge. Men bare en liten del av arbeidsinnvandrerne bor i Norge lenger enn 15 år. Dette er en av grunnene til at sysselsettingsgraden for innvandrerne under ett synker med botiden, forklarer forskeren.
Les hele saken: Sysselsetting blant innvandrere i Norden: Store forskjeller mellom Norge og Sverige i integreringen (Utrop, 15.11.20)
Les sammendrag, og last ned pdf, av rapporten (SSB, 04.11.20)