Skip to main content
 

Minstelønn splitter fagbevegelsen i Europa. To av motpolene møttes på LO-kongressen

31. mai 2022

Det foregår en intens kamp i europeisk fagbevegelse om minstelønn. På LO-kongressen var to motpoler i dette spørsmålet oppe på talerstolen rett etter hverandre. Men verken leder i svensk LO Susanna Gideonsson eller generalsekretær i DEFS, den europeiske faglige samorganisasjonen, Luca Vinsentini, nevnte den dype kløfta mellom Norden og resten av Europa i dette spørsmålet.

Mange land har vedtatt en form for minstelønn, og har ønsket et felles europeisk nivå for denne. I Sverige, Danmark og Norge, er det et grunnleggende prinsipp om at politikerne ikke skal legge seg oppi dette.

Saken om den europeiske minstelønna har fått den danske regjeringen til ikke å delta i arbeidet. Mens den svenske regjeringen har deltatt for å prøve og påvirke resultatet. Svensk LO på sin side besluttet å ikke betale sin kontingent til DEFS, da de erfarte at organisasjonen drev lobbyarbeid i EU-parlamentet mot svenskenes standpunkt.

– Den konflikten er løst. Dessuten baserer den seg på en misforståelse. De nordiske landene vil ikke bli berørt, svarte generalsekretær for DEFS, Luca Visentini til FriFagbevegelse.

Han viser også til at svensk LO er tilbake, og betaler den kontingenten de skal.

Men den svenske LO-lederen, Susanna Gideonsson, er helt uenig med Vinsentini, hun har et vedtak fra sin egen kongress med seg der de tar sterkt avstand fra direktivet.

16. juni kommer det endelige kompromisset om EUs minstelønnsdirektiv. Og det kommer til å skje med høylytte protester fra de nordiske landene.

Les hele saken: Minstelønn splitter fagbevegelsen i Europa. To av motpolene møttes på LO-kongressen (FriFagbevegelse, 31.05.22)

 
Nyhet