Skip to main content
 

I mål med meklingen for hotell- og restaurantnæringen

15. april 2024

Fellesforbundet og NHO Reiseliv kom i mål med meklingen for hotell- og restaurantnæringen etter 11 timers mekling på overtid. Den varslede streiken fra mandag morgen, 15. april, blir dermed ikke iverksatt.

I morges skrev NRK om Mekling på overtid for hotell- og restaurantbransjen

Natt til mandag ble Fellesforbundet og NHO Reiseliv enige om å fortsette meklingen på overtid. Det var derfor fortsatt fare for streik i hotell- og restaurantbransjen mandag morgen. Det var Fellesforbundet og Parat som forhandlet med NHO Reiseliv.

Fellesforbundet varslet at de skulle ta ut 1549 ansatte i 77 bedrifter. Parat varslet om 262 ansatte i tre bedrifter. Fellesforbundet gikk til forhandlingene med krav om økt kjøpekraft, heving av minstelønnssatser og tillegg (NRK, 15.04.2024).

 

Partene er nå kommet i mål, og NHO reiseliv skrev i formiddag om Enighet med Fellesforbundet i lønnsoppgjøret 2024

Resultatet innebærer at alle arbeidstakere får et generelt tillegg på 7 kroner per time. Videre er minstelønnssatsen for 2 års praksis justert med 8 kroner per time, og minstelønnssatsene fra 4 års praksis i bransjen er justert med 10,50 kroner per time. Satsene for arbeidstakere med fagbrev er justert slik at de har en differanse på 10 kroner i forhold til satsene uten fagbrev (NHO Reiseliv, 15.04.2024).

 

Les også: De har noen av Norges dårligst betalte jobber. Mandag kan de gå til streik

Yrker i hotell- og restaurantbransjen har i lang tid vært å finne på lister over de dårligst betalte jobbene i Norge. Minstelønna for en faglært arbeider uten erfaring er 199,11 kroner i timen på Riksavtalen.

– Man overlever bare så vidt på lønna i denne bransjen, sier Djevat Hisenaj. Hisenaj er leder for ansatte i Bergens hoteller og restauranter organisert i Fellesforbundet (Frifagbevegelse, 14.04.2024)

 
Kilde: Fafo Østforum

I mål med meklingen for hotell- og restaurantnæringen

15. april 2024
Nyhet