Skip to main content
 

Lokker utenlandske arbeidstakere til Danmark

25. juni 2024

Utenlandske arbeidstakere presenteres for jobbmuligheter som bud for Dansk avis omdeling (Dao) gjennom Facebook-annonser. Fagbladet 3F har funnet en rekke annonser fra de siste årene, der løftene om lønn varierer fra 139-145 danske kroner, men løftene holdes ikke.

Dao er eid av tre store, statlig støttede mediehus: JP/Politikens Hus, Jysk Fynske Medier og Berlingske Media.

«Du unngår trafikkpropp, veiene er tomme om natten, og du kan lett rekke alt i tide» står det i et innlegg fra Dao i Facebook-grupper for rumenere og polakker som søker jobb i Danmark. I flere av innleggene karakteriseres budene som «Nattens Stjerner».

Et flertall av de 39 budene Fagbladet 3F har vært i kontakt med, har ikke fått den lønnen de forventet. I Facebook-annonsene loves fast timelønn, som i realiteten er akkordlønn avgjort av hvor mange pakker og brev budet leverer gjennom natten.

På kritikken svarer Dao-direktør Hans Peter Nissen at Dao garanterer minstelønn de første ukene av ansettelsen, mens budene er under opplæring. Derfor mener selskapet at det er riktig å annonsere med timelønn.

Han legger til at Dao nå har endret både annonser og ansettelsessamtaler, slik at det tydeligere kommer fram at det er snakk om en akkord-avtale.

Nyhet