Kronikk: – Nye innleieregler struper Vestlandet

  • 02. mars 2023

– Suksessoppskriften har vært samarbeidet med bemanningsbransjen. Deler av norsk industri er rett og slett ikke konkurransedyktig hvis den blir pålagt å ha en stab med utelukkende fast ansatte som står på vent og er klare til innsats dersom en kontrakt vinnes, skriver representanter fra næringsforeninger på Vestlandet.

Utdrag fra kronikken til Monica Mæland (Bergen Næringsråd), Anne-Grete Sandtorv (Stord Næringsråd), Bernt Jæger (Næringsforeningen Haugalandet) og Harald Minge (Næringsforeningen i Stavanger-regionen):

Verftene langs kysten som Aker Stord, Rosenberg, Aibel i Haugesund eller Aker Egersund er vant med å håndtere store prosjekter som i perioder kan kreve opp mot en tredobling av den faste staben. Bare Rosenberg i Stavanger er i perioder nødt til å leie inn opptil 2000 ekstra ingeniører og fagarbeidere.

Fiske- og havbruksnæringen er i likhet med turisme preget av at sesongarbeid er regelen, og ikke unntaket.

Men ikke bare i privat næringsliv har det vært behov for midlertidig arbeidskraft. Konsekvensene i offentlig sektor kan bli like store eller større.

Nå frykter næringslivet kostnadseksplosjon, forsinkelser, prosjekter som ikke lenger er gjennomførbare eller at oppdragene går til utenlandske aktører med langt bedre rammebetingelser, altså oppskriften på lavere aktivitet og mindre verdiskaping.

Nyhet

Besøk oss

Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli, Johanne Stenseth Huseby og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Telefon: 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten


Copyright © 2023 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli | Programmering: Ørnulf Bratlie