Skip to main content
 

Koronastengte grenser hindrer dem i å komme seg på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet

09. april 2021

9. mars kom nyheten om at regjeringen vil innføre en ny kompensasjonsordning for utenlandske arbeidstakere som ikke kommer seg på jobb i Norge på grunn av de stengte grensene. 8. april debatterte Stortinget forslaget, det var bare Frp som stemte imot. Dermed skal utenlandske anleggsarbeidere som har stått uten inntekt i 10 uker, endelig få penger inn på konto.

Den nye kompensasjonsordningen vil gjelder for pendlere bosatt i EØS-området som er rammet av de stengte grensene. Ordningen skal gjelde fra 29. januar da innreiseforbudet ble innført, og varer så lenge innreiseforbudet for arbeidstakere gjelder.

Regjeringen foreslår at de berørte arbeidstakerne får en kompensasjon på 70 prosent av sykepengegrunnlaget opp til 6G. Det gir om lag samme kompensasjon som arbeidstakerne ville fått dersom de var permitterte. Arbeidsgiver får ansvar for å forskuttere kompensasjonen og får deretter refundert beløpet gjennom NAV.

Regjeringen foreslår at det settes av 850 millioner kroner til den midlertidige kompensasjonsordningen på statsbudsjettet. Det anslås at ordningen vil koste om lag 280 millioner kroner per måned, og beregningsteknisk legges det til grunn at innreiseforbudet varer ut april.

Les hele saken: Koronastengte grenser: De kommer seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet (FriFagbevegelse, 09.04.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet