I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Bønder med arbeidskraft frå utlandet må søke om løyve
Nyleg vart grøntnæringa definert som ei samfunnskritisk næring. Dette inneber mellom anna at arbeidarar frå utlandet kan få unntak frå innreiserestriksjonane. I dag møtte leiaren i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, med landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) for å få klar ei ordning for arbeidarane.
5. februar: Arbeidstilsynet inviterer til webinar om innkvartering og smittevern
Hvordan kan arbeidsgivere innkvartere arbeidstakere og samtidig begrense smitte av covid-19? Selv om grensene nå er stengte, er det fortsatt mange arbeidsinnvandrere i landet. Og når grensene åpner igjen, vil reglene for innkvartering fortsatt være aktuelle.
Koronaviruset krympet innreisen til Norge
Nye tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at den globale nedstengningen i fjor medførte stor nedgang i arbeidsinnvandrere til Norge. Antall EØS-borgere som registrerte seg første gang for å arbeide i Norge falt fra over 19 000 i 2019 til om lag 13 000 i fjor.
Lofotrådet med innspill til fiskeriministeren om sesongarbeidere
– Vinterfiske er ett av våre viktigste sesongfiskerier. Sesongen er kort og behovet for arbeidskraft er stort, skriver Lofotrådet i et brev til fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen der de foreslår at utenlandske sesongarbeidere til fiskeindustrien må klassifiseres som samfunnskritisk personell og dermed kunne få unntak for gjeldende innreiseforbud.
Ap-politiker ønsker arbeidsledig norsk ungdom som jordbærplukker
– Mitt klare råd til norsk bønder er at de må satse på arbeidsledige ungdom og unge som vil ha sommerjobb. ikke flychartring av lavtlønnede jordbærplukkere fra Vietnam, sier Aps jordbrukspolitiske talsperson, Nils Kristen Sandtrøen. Bondelaget sier ja, men tviler på om så mange vil.
Leder: – La sesongarbeiderne bli
– Flere hundre sesongarbeidere kom seg aldri hjem etter sommeren på grunn av koronapandemien. Forlengelsesfristen på seks måneder for arbeids- og oppholdstillatelsen gikk ut ved nyttår. De bør få forlenget sin arbeids- og oppholdstillatelse, skriver Nationen på lederplass.
Debatt: – Norge og den utenlandske arbeidskraften
– Den norske arbeidslivsmodellen har fått seg en ripe i lakken. Hvor norsk er denne modellen når vi har gjort oss helt avhengig av lavtlønnet utenlandsk arbeidskraft? Fremtidens norske modell avhenger av at vi gjør yrkesfagene attraktive for den kommende generasjon av egenprodusert ungdom, mener Harald I. Hansen, daglig leder i Byggmesterforbundet Oslo og Akershus.
Her gir fiskeribedriftene de utenlandske arbeidere fast jobb – og slipper mange sesongarbeiderne
Mange fiskerikommuner sliter med å sikre seg nok arbeidskraft nå når grensen er stengt. I Karlsøy er situasjonen en annen. Her er de utenlandske arbeiderne fast ansatt, og har jobb nesten hele året.
– Fremover må vi satse både på god utenlandsk arbeidskraft og rekruttere ungdommer til bransjen
– Det jobber i dag rundt 70.000 utenlandske arbeidere i den norske byggenæringen. Nå er grensene inn til landet stengt, og dette vil begrense tilgangen på utenlandsk arbeidskraft. Ingen vet ennå hvor lenge dette vil vedvare, ei heller hvor stor inngripen dette faktisk vil bli for den norske produksjonskapasiteten, skriver sjefredaktør Arve Brekkhus.
Grøntproduksjon nå på listen over samfunnskritiske funksjoner
Grøntproduksjon, inkludert ansatte, ble i går kveld lagt til på listen over samfunnskritiske funksjoner. Landbruksdirektoratet har informert Norsk Gartnerforbund at dette innebærer at sesongarbeidere med arbeidstillatelse er unntatt fra myndighetenes innreiserestriksjoner.
Fiskemottak kan bukke under før det store vinterfisket er over
Stengte grenser er ikke det eneste som bekymrer norsk fiskeindustri. Utfordringene har hopet seg opp det siste året. Én vei ut av uføret kan bety nedlagte fiskemottak.
Mange sesongarbeidere rakk ikke jobben på fiskemottaket
Natt til fredag stengte grensene. Lørdag og søndag skulle flere sesongarbeidere fly til Norge for å jobbe under vinterfisket i Lofoten. De har brukt tusenvis av kroner bare på flybilletter. I tillegg kommer utgiftene til koronatester, utreisedokumenter og andre kostnader i forbindelse med reisen. Nå må de legge om planene.