Kommentar: – Vi har for lengst overlatt tungarbeidet og maskinene til utenlandske arbeidere
– Hvis vi virkelig mener at fiskeriene er ei framtidsnæring, hvorfor har vi da problemer med å holde vesentlige deler av næringa gående under en pandemi? Årsaken er, ifølge næringa, at nordmenn ikke har kompetanse til denne jobben lenger, skriver Tone Angell Jensen, kommentator i Nordlys.
Utdrag fra kommentaren:
– Når regjeringen omsider har klart å stenge grensene for importsmitte på ordentlig, ser vi hvilket hav av utfordringer som melder seg. For har vi egentlig råd til denne «eksklusive» beskyttelsen mot korona-viruset? Stenger vi hele næringslivet om vi stenger ute arbeidsinnvandrerne?
– Korona-viruset har avdekket hvor sårbare vi er overfor smitte og sykdommer vi ikke har kontroll på. Det har også vært med på å avsløre hvordan arbeidslivet vårt har endret seg og hvor avhengig næringslivet har gjort seg av utenlandsk arbeidskraft.
– Siden begynnelsen av 2000-tallet, da Europa åpnet grensene i «forbrødringens og fredens navn», og arbeidsgivere i rike land gikk i gang med å rekruttere billig arbeidskraft, spesielt fra Øst-Europa, har arbeidsinnvandringen økt voldsomt.Sosial dumping, lavlønnspress og arbeidslivskriminalitet fulgte med i kjølvannet.
– Noen hevder at arbeidsinnvandrerne tar jobbene nordmenn ikke vil ha. Det er en sannhet med modifikasjoner. Nordmenn jobber, men vil ha tarifflønn, regulert arbeidstid og lovfestede vilkår, skriver Tone Angell Jensen.
Les hele saken: Næring for framtida, men har vi mistet grepet på den? (Nettavisen / Nordnorsk debatt, 30.01.21)