Skip to main content
 

Klare indikasjoner på a-krim i budbilbransjen

10. oktober 2023

Brudd på arbeidsmiljøloven, svart arbeid, svart omsetning og mulig trygdesvindel er avslørt etter kontroll av budbiler gjennomførte a-krimsenteret i Vestland.

I slutten av september gjorde 23 kontrollører fra politiet, skattemyndighetene, NAV, Statens Vegvesen og Arbeidstilsynet flere urovekkende funn.

53 virksomheter som utfører kjøreoppdrag for Schibsted ble kontrollert. 78 prosent av sjåførene har utenlandsk statsborgerskap.

Ove Boga, leder av a-krimsenteret i Vestland, forteller om sjåfører som arbeider seks netter i uken og kjører lange avstander i kjøretøy som ifølge Statens vegvesen har «skremmende dårlig kvalitet».

A-krimsenteret påpeker at «kunnskap om bransjen viser at arbeidsgivere organiserer seg vekk fra arbeidsgiveransvaret». Det begrunnes med at utenlandske arbeidstakere blir presset til å opprette enkeltpersonforetak i stedet for å være ansatt.

– Sårbare, utenlandske arbeidstakerne er avhengige av å raskt komme seg i arbeid, de vet lite om regelverket og det er få krav til kompetanse. Det er også ofte store språkbarrierer som skaper utfordringer, sier Boga.

– Vi har tett dialog med våre underleverandører og kjenner oss ikke igjen i denne beskrivelsen, sier direktør Trond Håkon Norheim i Schibsted Distribusjon Vest.

Nyhet