Skip to main content
 

Huitfeldt varsler EØS-utredning neste år

03. mai 2022

Regjeringen har bedt et utvalg sette Norges forhold til EU under lupen. Rapporten kan ventes allerede neste år, ifølge utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Utvalget har fram til jul 2023 år på å levere EØS-utredningen, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) da hun holdt sin halvårlige EU/EØS-redegjørelse for Stortinget i dag formiddag.

Les hele saken: Huitfeldt varsler EØS-utredning neste år (ABCNyheter / NTB, 03.05.22)

EU-/EØS-redegjørelsen for Stortinget 3. mai 2022

Utdrag fra talen til utenriksminister Anniken Huitfeldt:

I Hurdalsplattformen varsler regjeringen en utredning av erfaringene fra EØS-samarbeidet de siste 10 år. Utredningen skal vurdere konsekvensene av EØS-avtalen for norske borgere, økonomi – inkludert betydning for den norske arbeidslivsmodellen – og et anstendig arbeidsliv.

Utredningen bør også vurdere hvordan handlingsrommet i samarbeidet utnyttes og hvordan avtalens forpliktelser gjennomføres nasjonalt. Vi ønsker også å se på hvilke erfaringer andre nærstående land utenfor EU har fra sin tilknytning til det europeiske samarbeidet.

Krigen i Europa tilsier at utredningen også må se på EØS-samarbeidet som plattform for utenriks- og sikkerhetspolitisk samarbeid med EU. Og hvordan europapolitikken innrettes best mulig i tiden som kommer.

Derfor har vi bestilt arbeid fra et utvalg som skal levere oss en rapport før jul i 2023.

Les hele redegjørelsen: EU-/EØS-redegjørelsen for Stortinget 3. mai 2022  (Utenriksdepartementet, 03.05.22)

Les også debatten i Stortinget: Debatt om utenriksministerens redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker (Redegjørelsen holdt i Stortingets møte 3. mai 2022)

 
Nyhet