Skip to main content
 

Debatt: Fri bevegelse for mennesker, ikke «fri flyt av arbeidskraft»

06. april 2022

– EU/EØS-debatten i fagbevegelsen baserer seg til dels på den myte at norsk arbeidsliv ikke er med i EU. EØS-avtalen er egentlig ikke noe annet enn en avtale som skal sikre at EUs fire friheter også skal gjelde i Norge. Norsk arbeidsliv har således vært medlem av EU siden 1. januar 1994, skriver Fredrik Mellem, generalsekretær i Europabevegelsen.

Utdrag fra innlegget:

Før 1994 hadde vi gjennom ulike avtaler disse fire frihetene internt i Norden siden tidlig på 1950-tallet, blant annet gjennom avtalen om felles nordisk arbeidsmarked fra 1954. 

Spørsmålet som melder seg er hvor langt tilbake i tid EØS-motstanderne egentlig ønsker å ta landet? Det er ikke et alternativ å gå tilbake til de ordningene vi hadde i Norden. Sverige, Danmark og Finland er alle medlem i EU, og er dessuten alle blant de landene der EU-medlemskapet har aller størst oppslutning. I EU/EØS er man enten på innsiden eller på utsiden, noe britene smertefullt nå erfarer. Om Norge sier opp EØS-avtalen er vi altså minst tilbake til tiden før 1954.

Vi vil selvfølgelig fortsatt kunne invitere utenlandske arbeidstakere til Norge, men nordmenn vil miste de rettighetene vi i dag har til fri bevegelse i Europa.

Les hele innlegget: Det er på tide at europadebatten begynner å basere seg på faktiske realiteter (FriFagbevegelse, 06.04.22)

 
Nyhet