Hoteller mangler ansatte: – Vanskeligere enn krisen under pandemien
11. september 2021
Driverne av et lite hotellkonsern og et utelivskonsern opplever det samme: De kan ikke ta imot like mange gjester som de ønsker, fordi de ikke får tak i den kompetansen de trenger. En del av utfordringen er færre arbeidsinnvandrere.
I mai skrev E24 at tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nesten 30 prosent av den reduserte sysselsettingen i Norge under pandemien har vært tatt av utlendinger. Og én av bransjene der utenlandsk arbeidskraft ble hardest rammet, var overnattings- og serveringsbransjen.
Styreleder Tony Eide i Festningshotellene sier at bransjen trenger hjelp raskt. Kim Søyland i byOslo har ikke hatt problemer med å få tak i ansatte før koronapandemien traff.
Hotelleier Eide sier at det også er viktig at bransjen ikke bare kan leve på utenlandsk arbeidskraft.
– Vi trenger at det tas grep nå. Vi kan ikke vente på at folk går tre år på skole for å bli kokk. Vi trenger folk så fort som mulig, sier Eide.