Skip to main content
 

– Godkjenningsordningen for helsepersonell utdannet utenfor EU/EØS er kronglete og tar ofte for lang tid

04. september 2024

Rundt 1100 utdannede sykepleiere og helsefagarbeidere med utdanning fra et annet land enn Norge venter per nå på at helsemyndighetene skal behandle søknaden om å få godkjent utdannelsen sin.

Fungerende avdelingsdirektør Cathrine Lien Jensen i Helsedirektoratet opplyser at ventetiden er satt til 11 måneder for dem som kommer til hit med en utdannelse tatt utenfor EØS.

For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.

Så langt i 2024 har Helsedirektoratet gitt autorisasjon til 123 sykepleiere med utdannelse fra land utenfor EØS-området, mens 409 som har fått autorisasjon som sykepleiere, er fra EØS-land, minus dem fra Norge og Norden.

321 personer fra land utenfor Norge har fått autorisasjon som helsefagarbeider så langt i år.

En av dem som er kritiske til den lange godkjenningsprosessen er Kari Dahl, som har vært fagansvarlig for den kompletterende utdanningen for sykepleiere utdannet utenfor EU/EØS ved Oslo Met.

– Vi er helt avhengige av sykepleiere fra andre land for å dekke mangelen i norsk helsevesen som sykehus og sykehjem, påpeker Dahl.

Nyhet