Skip to main content
 

Forbud mot innleie i hele landet?

23. oktober 2023

Fellesforbundets landsmøte er delt i hvorvidt det skal kreves at forbundet mot innleie blir nasjonalt.

Ved forrige landsmøte vedtok forbundet å «å avvikle bemanningsbransjen i sin nåværende form». I år ønsker flere på landsmøtet å gjøre det ulovlig med innleie i hele Norge.

Leder i Unionen Fagforening i Bergen, Jorge Dahl, forteller at bedrifter kommer til dem for å tegne tariffavtale, til tross for at de har svært få eller ingen medlemmer. Han mener derfor at Fellesforbundet må sørge for å endre hovedavtalens krav om kun 10 prosent organiserte for å få tariffavtale.

Da fagforeningen i august kontrollerte 54 byggeplasser i Bergen, fant de kun to lovlige innleieforhold blant de 35 bedriftene som brukte bemanningsbyrå.

– For å leie inn må det godkjennes av noen som representerer minst 50 prosent av de ansatte. Med 10 prosent organiserte blir dette ulovlig innleie, sier Dahl. Han mener forbudssonen for innleie burde utvides.

Tillitsvalgte fra leverandørindustrien advarer mot å innføre et nasjonalt forbud.

– Verftene har behov for innleie. Det blir fort utfordringer når du har prosjekter som krever 1500 mann, sier Erlend Nygård som er klubbleder på Rosenborg Worley. Han mener det må følge med alternative løsninger for verftene om det skulle komme et forbud.

Nyhet