Skip to main content
 

Fellesforbundet: – Krav til karantenehotell må skjerpes før grensene åpnes

02. februar 2021

Arbeidsinnvandrere som eier eller leier bolig, eller disponerer annet egnet sted, kan gjennomføre karantene utenfor karantenehotell. – Dette unntaket er ikke bare et lite smutthull for de som vil unngå karantereglene, det er en vidåpen låvedør, sier nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet.

 Fredag i forrige uke stengte regjeringen grensene for arbeidsinnvandrere for minst fjorten dager. Fellesforbundet mener kravene til karantenehotell må strammes kraftig inn før grensene kan gjenåpnes.

Ifølge Fellesforbundet er det spesielt i byggebransjen der mange utenlandske arbeidstakere jobber lokalt og bor i private boliger, problemene er størst.

Ifølge Krogstad bor arbeiderne ofte tett og uten tilgang til enerom, eget bad eller kjøkken i en karantene- eller isolasjonsperiode, slik regelverket krever.

– Dette er arbeidsinnvandrere som oftest er definert som frivillige pendlere og dermed har de ikke krav på å få dekket reiser og opphold fra sin arbeidsgiver. Da har de en sterk motivasjon for å holde kostnadene nede. Konsekvensen er at mange arbeidere bor sammen i private boliger uten muligheter til å tilfredsstille kravene til smittevern, sier Steinar Krogstad.

Arbeidstilsynet, som har fått ansvaret for å føre tilsyn med arbeidsgivere som tilbyr innkvartering til sine ansatte, har heller ikke myndighet til å føre tilsyn i private boliger.

Les hele saken: Advarer mot hull i regelverket: – Krav til karantenehotell må skjerpes før grensene åpnes (bygg.no, 02.02.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet