Skip to main content
 

Droppet vikarbyrået som lovet henne jobb – ble saksøkt for kontraktsbrudd

15. januar 2024

Den utenlandske sykepleieren måtte møte i retten, der vikarbyrået krevde at hun betalte dem 117 000 kroner for å ha omgått kontrakten.

Vikarbyrået søkte utenlandske sykepleiere som kunne komme til Norge for å jobbe. Kvinnen, som bodde i et europeisk land, kom over annonsen og slo til på tilbudet, som innebar at hun måtte ta norskkurs og bestå språktest på B2-nivå før hun kunne jobbe.

Utgiftene til språkkurset skulle deles med byrået, og hun betalte rundt 1000 kroner i måneden. Da norskopplæringen ble vanskeligere enn forventet, konkluderte hun med at hun ikke ville komme forbi nivå B1.

Gitt at hun uten B2-nivå ikke kunne få jobb gjennom vikarbyrået, skaffet hun selv jobb våren 2022, og ga byrået beskjed om at hun ville ut av kontrakten.

I arbeidskontrakten sto det imidlertid at sykepleieren måtte betale 100 000 kroner til byrået om hun fikk en jobb som ikke var formidlet av dem.

Kvinnen klaget byrået inn for forliksrådet, og foreslo å betale deres del av utgiftene til språkkurset på 17 000 kroner. Saken endte i Hordaland tingrett, der byrået høynet kravet til å også inkludere de 17 000 kronene.

Sykepleieren ble frifunnet fra kravet på 117 000 kroner. Dommerne så det som urimelig, da byråeieren ikke kunne dokumentere å ha hatt reelle utgifter på sykepleierens oppsigelse. Byrået ble dømt til å betale saksomkostningene hennes på 27 225 kroner.

Nyhet