Skip to main content
 

Er innleie en trussel for helsesektoren?

18. mars 2024

I et meningsinnlegg, diskuterer Even Hagelien, bransjedirektør Bemanning og rekruttering i NHO Service og Handel, omfanget av innleie i norsk helsesektor.

– Vi er alle enige om at direkte ansettelse er, og skal fortsatt være, normen i norsk arbeidsliv, også i helsesektoren. Like fullt er det slik at noen bemanningstopper må helsetjenesten, som resten av norsk arbeidsliv, løse med innleie, skriver Hagelien.

Han viser til at VG i flere reportasjer har trukket frem enkelthistorier om bruk av innleie, spesielt i helsetjenestene i kommunene. Videre viser han til en Fafo-rapport, som i 2023 anslo at andel innleie i sykehus og kommunale helse- og omsorgstjenester var to prosent.

Han argumenterer for at innleie ikke flytter arbeidskraften fra det offentlige til bemanningsbyråene, men at bemanningsbransjen tilfører personell til helsevesenet.

– Cirka 80 prosent av alle innleide sykepleiere i Norge kommer ikke fra Norge. De fleste kommer fra Sverige, Danmark eller andre europeiske land. For det andre viser de samme tilbakemeldingene at innleide leger og sykepleiere kommer i svært liten grad fra faste stillinger i samme kommune, skriver Hagelien.

Nyhet